Baltarusijoje ruošiamasi naujoms demonstracijoms | kl.lt

BALTARUSIJOJE RUOŠIAMASI NAUJOMS DEMONSTRACIJOMS

Baltarusijoje protestuotojai sekmadienį planuoja surengti naujų demonstracijų prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, nepaisydami teisėsaugos pareigūnų perspėjimų, kad vaikant minias gali būti pradėti naudoti koviniai šaudmenys.

Baltarusiją, turinčią 9,5 mln. gyventojų, istoriniai protestai prieš A. Lukašenkos režimą krečia nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, tarnyboms oficialiai paskelbus, kad ilgametis lyderis įveikė 38 metų populiarią opozicijos kandidatę Sviatlaną Cichanouskaja.

Protestų judėjimui išsiplėtus per pastaruosius du mėnesius buvo rengiamos didelės demonstracijos. Kiekvieną sekmadienį į gatves išeidavo apie 100 tūkst. ar daugiau žmonių.

Naujos eitynės sostinėje Minske planuojamos S. Cichanouskajai, kuriai yra suteiktas prieglobstis Lietuvoje, paskelbus, kad A. Lukašenka privalo pasitraukti iš valdžios iki spalio 25 dienos. Opozicijos lyderė perspėjo, kad priešingu atvejus bus pradėtas niokojamas visuotinis streikas.

S. Cichanouskaja, laikanti save tikrąja rugpjūtį įvykusių rinkimų nugalėtoja, taip pat sakė, kad A. Lukašenka privalo paleisti politinius kalinius ir sustabdyti „valstybinį terorą“ prieš taikius protestuotojus.

Per šią neramumų bangą Baltarusijoje buvo areštuota tūkstančiai žmonių, keletas žuvo per milicijos susirėmimus su protestuotojais, taip pat buvo paskelbta pranešimų apie šiurpius žmogaus teisių pažeidimus kalėjimuose ir sulaikymo centruose. Daugelis sulaikytųjų pasakojo, kad pareigūnai juos kankino, mušė ir žemino.

Milicija pripažino naudojanti prieš demonstrantus vandens patrankas ir kurtinamąsias granatas, bet kovinių šaudmenų naudojimas žymėtų didelę eskalaciją per ilgiau kaip du mėnesius besitęsiančią konfrontaciją tarp opozicijos protestuotojų ir A. Lukašenkos režimo.

Anksčiau šią savaitę milicijos pareigūnai tvirtino, kad protestai slopsta, bet darosi radikalesni, ir perspėjo, kad teisėsauga „esant būtinybei“ naudos letalinę ginkluotę.

„Partizanų eitynės“

Penktadienį Vidaus reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas Mikalajus Karpiankovas sakė, kad koviniai šaudmenys būtų naudojami „humaniškai“ ir selektyviai prieš jėga besipriešinančius protestuotojus.

Prieš sekmadienį planuojamas eitynes Valstybės saugumo komiteto (KGB) vadovas Ivanas Tertelis perspėjo, kad ruošiamasi atremti provokacijas, esą planuojamas siekiant „destabilizuoti padėtį mūsų šalyje“.

Jis jokių numanomų sąmokslininkų nepaminėjo, bet sakė, kad organizatoriai ir „jų prižiūrėtojai užsienyje“ planuoja dėl šių provokacijų „rimtų padarinių“ suversti kaltę Baltarusijos teisėsaugai.

Duodamas interviu naujienų agentūrai AFP A. Lukašenkos kritikas Dzmitryjus Malecas naujausius grasinimus šaudyti į protestuotojus vadino nauja bauginimo taktika ir pridūrė, kad milicija jau anksčiau naudojo prieš demonstrantus šaunamuosius ginklus.

„Tačiau anksčiau prieš šaudydami jie niekaip neperspėdavo“, – pabrėžė 33 metų aktyvistas.

Dažnai opozicijos demonstracijose dalyvaujantis Aliaksejus Antonovas sakė, kad jo draugai ir pažįstami palaiko S. Cichanouskajos raginimą pradėti visuotinį streiką.

„Jie apie tai diskutuoja, ir daugelis pasiruošę prisidėti“, – jis sakė AFP.

Susirašinėjimo platformoje „Telegram“ įkurtas opozicijos kanalas „Nexta Live“, naudojamas protestams koordinuoti ir turintis daugiau kaip 2 mln. sekėjų, nurodė, kad sekmadienį planuojama akcija vadinsis „Partizanų eitynėmis“.

„Nexta“ pranešime A. Lukašenka prilyginamas okupantui, o Baltarusijos protestuotojai – „partizanams“. Per Antrąjį pasaulinį karą Baltarusijoje, okupuotoje nacistinės Vokietijos pajėgų, veikė didžiausias Europoje partizanų judėjimas.

A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai 26 metus, nesutinka atsistatydinti ir užsitikrino Rusijos prezidento Vladimiro Putino (Vladimiro Putino) palaikymą.

Pirmadienį Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai susitarė įvesti sankcijas A. Lukašenkai, Bendrijai siekiant didinti spaudimą Minsko režimui dėl susidorojimo su protestuotojais.

Diplomatai sakė, kad A. Lukašenka bus įtrauktas į Baltarusijos pareigūnų, kuriems taikomos ES sankcijos, sąrašą. Šiame sąraše jau yra 40 pavardžių.

Šeštadienį Minske protestavo keli šimtai žmonių ir kelios dešimtys jų buvo sulaikyti, nurodė žmogaus teisių grupė „Viasna“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

To o

Nenori gezpromo veberyko?

o

Mane stebina tai,kad per vo s ne tris menesius nei armija,nei omon nei milicija neperejo i streikuojanciu puse,kazkas ne to,jie vis su batka juk ten ne seniai o jauni vyrai

Cirkas Baltarusijoe greitai baigsis...

Batka su šunimimis susitvarkys......kai susodins 10%.....baigsis streikai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS