Baltarusijoje per sausį paskelbta beveik 50 nuosprendžių politinėse bylose | kl.lt

BALTARUSIJOJE PER SAUSĮ PASKELBTA BEVEIK 50 NUOSPRENDŽIŲ POLITINĖSE BYLOSE

Baltarusijoje per praeitą mėnesį buvo paskelbti nuosprendžiai mažiausiai 46-iose „politinėse bylose“, pirmadienį paskelbė žmogaus teisių organizacija „Viasna“.

„Per 2021 metų sausį Baltarusijos teismai toliau teisė figūrantus baudžiamosiose bylose, turinčiose politinį atspalvį. Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, sausį tokiose bylose buvo paskelbti ne mažiau kaip 46 nuosprendžiai“, – sakoma „Viasna“ tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Iš jų 18 žmonių buvo nuteisti pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už „dalyvavimą grupiniuose veiksmuose, šiurkščiai pažeidžiančiuose viešąją tvarką, arba jų organizavimą“.

Mažiausiai 11 žmonių buvo nuteisti už „smurtą arba grasinimą panaudoti smurtą prieš teisėsaugos darbuotojus“. Dar 16 žmonių nuteisti už „valstybės simbolių išniekinimą“, valdžiose atstovų ar prezidento Aliaksandro Lukašenkos „įžeidimą“ arba šmeižtą jų atžvilgiu.

„Septynis žmones nuteisė pagal straipsnį dėl chuliganizmo už išmėtytus medsraigčius, „įžeidžiamus“ užrašus ir „ciniškas“ akcijas su milicininkų iškamšomis“, – pažymėjo žmogaus teisių gynėjai.

Daugumai – aštuoniolikai – šių žmonių buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės; trylikai asmenų buvo skirtos įvairios trukmės arešto bausmės, vienuolikai skirta nuo 6 mėn. iki trejų metų laisvės suvaržymo priemonės, nenukreipiant jų į bausmės atlikimo vietas.

„Viasna“ duomenimis, per praeitų metų paskutinius du mėnesius Baltarusijoje buvo paskelbta daugiau kaip 100 nuosprendžių baudžiamosiose bylose, susijusiose su protestais ir jų padariniais.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti. Opozicija jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Žmogaus teisių gynėjai iki vasario 1-osios nustatė daugiau kaip 770 asmenų – prezidento rinkimų kampanijos dalyvių, jų kampanijos štabų narių bei opoziciją rėmusių protestuotojų, kuriems buvo iškeltos baudžiamosios bylos. „Viasna“ 217 šių bylų yra pripažinusi politinėmis.

Anksčiau „Viasna“ skelbė, jog nuo rugpjūčio 9-osios iki gruodžio 31-osios per protestus buvo sulaikyti 25 326 piliečiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS