Baltarusijos žurnalistai reikalauja atblokuoti svetaines ir nutraukti spaudimą | kl.lt

BALTARUSIJOS ŽURNALISTAI REIKALAUJA ATBLOKUOTI SVETAINES IR NUTRAUKTI SPAUDIMĄ

Baltarusijos žurnalistų asociacija (BŽA) reikalauja, kad šalies valdžios institucijos atblokuotų interneto svetaines, liautųsi dariusios spaudimą žiniasklaidai ir užtikrintų spausdintų leidinių išleidimą.

Pasak šios visuomeninės organizacijos, „penktadienio vakarą sužinota, kad Informacijos ministerija apribojo Baltarusijos vartotojų prieigą prie įvairių žiniasklaidos priemonių ir politinių judėjimų svetainių“.

„Tarp žinomiausių – „Radio Svoboda“ (Laisvės radijas), televizijos kanalas „Belsat“, „Euroradio“, laikraštis „Solidarnost“, Udf.by, „The Village“, By.tribuna.com, „Vitebskij kurjer“, „Narodnyje Novosti Vitebska“, „Masheka.by“, valdžios uždaryto žmogaus teisių centro „Viasna“ svetainė“,  – sakoma BŽA pareiškime.

Nuo rugpjūčio 9 dienos iki šiol vartotojams nepasiekiamas ir pačios asociacijos – Tarptautinės ir Europos žurnalistų federacijų narės – tinklapis.

Penktadienį dėl valstybinės spaustuvės kaltės neišėjo laikraščių „Narodnaja Volia“ “ir „Komsomolskaja Pravda“ Baltarusijoje numeriai. Spaustuvė tvirtina, kad sugedo spaudos mašina.

Kaip nurodoma BŽA pranešime, išleisti „Komsomolskaja Pravda“ numerį sutrukdyta jau trečią kartą. 

Asociacija mano, kad valdžia riboja prieigą prie interneto svetainių ir trukdo išleisti spausdintus leidinius siekdama blokuoti informaciją apie po Baltarusijos prezidento rinkimų kilusius protestus ir smurto naudojimą prieš jų dalyvius.

Žurnalistų organizacija „laiko tokius veiksmus netiesiogine cenzūra ir trukdymu teisėtai žiniasklaidos veiklai Baltarusijoje“ ir „teigia, kad dėl šių veiksmų ne tik pažeidžiamos žurnalistų ir žiniasklaidos teisės, bet ir ribojama šalies piliečių konstitucinė teisė gauti išsamią, patikimą ir savalaikę informaciją“.

BŽA taip pat reikalauja, kad šalies valdžia nedelsdama nutrauktų spaudimą žiniasklaidai, užtikrintų nenutrūkstamą spausdintų leidinių išleidimą, atblokuotų prieigą prie užblokuotų svetainių, ir ragina Baltarusijos bei tarptautines organizacijas paremti šį pareiškimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o

musiskiai ar to nedaro juk ten ivesta karine padetis tai laikas suprast kad si salis nepriklauso niekam tuo labiau jankiams kuriems mes padurkus laizom kaip laizem sovietams kurie veze mus u tevus i sibira o siandien /savi/ sodina uz laisva minti nes periestarauja valdziai kaip ir garliavos ivykiai samoningai blokuojami setonisku jegu?...

Teisingai

Daro, kad blokuoja nerašinės melo ir propagandos

Anonimas

Teisingai daro kad blokuoja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS