Baltieji rūmai: JAV, Japonija ir P. Korėja rengs bendras pratybas, konsultuosis dėl krizių | kl.lt

BALTIEJI RŪMAI: JAV, JAPONIJA IR P. KORĖJA RENGS BENDRAS PRATYBAS, KONSULTUOSIS DĖL KRIZIŲ

  • 2

Jungtinės Valstijos, Japonija ir Pietų Korėja ne vienerius metus rengs bendras pratybas ir žada konsultuotis krizių atvejais, penktadienį pranešė Baltieji rūmai, likus kelioms valandoms iki trijų šalių aukščiausiojo lygio susitikimo.

„Šiandien lyderiai įsipareigos pradėti daugiametį karinių pratybų planavimo procesą visose sferose“, – žurnalistams Kemp Deivide sakė prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas).

Japonų ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) susitiks su J. Bidenu (Džo Baidenu) ir Pietų Korėjos lyderiu Yoon Suk-yeolu (Jun Sukjolu) Kemp Deivido prezidento rezidencijoje.

Aukščiausiojo lygio susitikimas Kemp Deivide, kalnuose į šiaurės vakarus nuo Vašingtono, dar visai neseniai buvo neįsivaizduojamas, nes abi sutarties siejamos sąjungininkės, kuriose bendrai dislokuota apie 84,5 tūkst. JAV karių, jau dešimtmečius nesutaria dėl 1910–1945 metų Japonijos vykdytos žiaurios Korėjos pusiasalio okupacijos palikimo.

Tačiau Pietų Korėjos prezidentas, prisiimdamas politinę riziką savo šalyje, išsprendė ginčą dėl karo laikų priverstinio darbo ir pavadino Japoniją partnere didelės įtampos su Kinija ir Šiaurės Korėja metu.

Mes esame kylanti galia, o jie smunka.

J. Bidenas, Yoon Suk-yeolas ir F. Kishida susitars dėl daugiamečio reguliaraus visų sferų pratybų plano, neapsiribojant vienkartinėmis pratybomis reaguojant į Šiaurės Korėją, ir paskelbs apie įsipareigojimą konsultuotis krizių metu, teigė J. Sullivanas.

Nors JAV jau glaudžiai bendradarbiauja su abiem sąjungininkėmis, naujomis iniciatyvomis siekiama, kad šis trišalis bendradarbiavimas taptų gilesnis ir labiau institucionalizuotas, sakė J. Sullivanas žurnalistams Kemp Deivide.

Anot pareigūnų, lyderiai taip pat susitars realiuoju laiku dalytis duomenimis apie Šiaurės Korėją ir kasmet rengti aukščiausiojo lygio susitikimus.

Susitikimas Kemp Deivide žymi pirmą kartą, kai šių trijų šalių lyderiai susitiko į atskirą aukščiausiojo lygio susitikimą, o nedidesnio renginio kuluaruose, ir pirmas diplomatinis renginys nuo 2015 metų šioje rezidencijoje, siejamoje su taikos Vidurio Rytuose susitarimu.

J. Sullivanas sakė, kad aukščiausiojo lygio susitikime bus pateikta teigiama vizija apie tai, kaip šalys gali pasiekti bendrų rezultatų, ir kad jis nėra nukreiptas prieš kurią nors valstybę.

Tačiau JAV ambasadorius Japonijoje Rahmas Emanuelis (Ramas Emanuelis), kalbėdamas apie aukščiausiojo lygio susitikimą, pasirinko kitokį toną, teigdamas, kad trys galybės sukūrė būtent tai, ko, kaip tikėjosi Kinija, niekada neįvyks.

Buvęs kongresmenas, tapęs ambasadoriumi, sakė, kad Kinija turėtų suprasti: „Mes esame kylanti galia, o jie smunka.“

Vadovaujant prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui), Kinija demonstruoja savo raumenis tiek savo šalyje, tiek Azijoje, reikšdama ginčijamas jūrines pretenzijas ir rengdama dideles pratybas netoli Taivano – savarankiškos demokratinės salos, kurią Pekinas laiko savo dalimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

vygintas

EU Lenkija kariaus su Rusija .Japonija P. Korėja, Australija USA paliepus kariaus su Kinija. Gera strategija USA .kitų rankom ant svetimos kupros į šviesų rytojų.

Pakrante

Didesnes reikia daryti,kad tiems nevykeliams atšoktu fantazija !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS