Baltieji rūmai: JAV, Japonija ir P. Korėja smerkia Š. Korėjos raketų paleidimus | kl.lt

BALTIEJI RŪMAI: JAV, JAPONIJA IR P. KORĖJA SMERKIA Š. KORĖJOS RAKETŲ PALEIDIMUS

  • 0

Jungtinės Valstijos ir jų artimos sąjungininkės Japonija bei Pietų Korėja ketvirtadienį paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame pasmerkė naujausius Šiaurės Korėjos raketų paleidimus.

„Šie paleidimai akivaizdžiai pažeidžia daugybę Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų ir rodo, kokią grėsmę regionui kelia Šiaurės Korėjos neteisėta masinio naikinimo ginklų ir balistinių raketų programa“, – sakoma pareiškime.

Šiaurės Korėja ketvirtadienį paleido dvi trumpojo nuotolio balistines raketas netrukus po to, kai Pchenjanas perspėjo apie neišvengiamą atsaką į vykstančias bendras JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas.

Šios šalys, reaguodamos į didėjančias branduolinių ginklų turinčios Šiaurės grėsmes, sustiprino bendradarbiavimą gynybos srityje, šiuo metu vykdo naujausias didelio masto bendras karines pratybas – kovinio šaudymo naikinimo pratybas.

Trišaliame pareiškime atsispindėjo didėjantis santykių atšilimas tarp Japonijos ir Pietų Korėjos – svarbus prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos užsienio politikos tikslas, jai stiprinant sąjungas Šiaurės Korėjos ir ekspansionistinės Kinijos išbandymų krečiamame regione.

„Jungtinės Valstijos dar kartą nedviprasmiškai patvirtina savo tvirtus saugumo įsipareigojimus tiek Japonijai, tiek Pietų Korėjai“, sakoma pareiškime.

Jame pažymima, kad JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) ketvirtadienį Tokijuje susitiko su savo kolegomis iš Japonijos ir Pietų Korėjos, kad „toliau stiprintų trišalį bendradarbiavimą, be kita ko, koordinuotai reaguojant į [Šiaurės Korėjos] keliamas grėsmes“.

Pareiškime pabrėžiama, kad trišalio aljanso bendradarbiavimo provokacijos nesutrikdys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS