Baltieji rūmai: JAV nenori matyti krizės Artimuosiuose Rytuose eskalavimo | kl.lt

BALTIEJI RŪMAI: JAV NENORI MATYTI KRIZĖS ARTIMUOSIUOSE RYTUOSE ESKALAVIMO

Jungtinės Valstijos nenori matyti krizės Artimuosiuose Rytuose eskalavimo, sekmadienį pareiškė vienas aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas, Izraeliui ir sąjungininkams atrėmus didžiulę raketų ir dronų ataką iš Irano.

„Mes nenorime, kad tai eskaluotųsi, – NBC laidoje „Meet the Press“ sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis). – Mes nesiekiame platesnio karo su Iranu.“

Izraelis sekmadienį buvo itin didelėje parengtyje po precedento neturinčios Irano atakos, kuri sukėlė baimę dėl platesnio konflikto.

Iranas vėlai šeštadienį surengė pirmą tiesioginį puolimą prieš Izraelį, keršydamas už balandžio 1 dieną suduotą mirtiną smūgį Teherano konsulatui Damaske, dėl kurio kaltinama žydų valstybė.

Irano atsakas žymėjo didelį ilgai trunkančio netiesioginio konflikto tarp regioninių priešų eskalavimą.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) dar kartą patvirtino Vašingtono „geležinę“ paramą Izraeliui ir, atrodo, mėgina nukreipti savo ištikimą sąjungininką tolyn nuo karinio atsako.

Mes nemanome, kad diplomatija čia mirusi.

Leidinys „Axios“ teigė, kad prezidentas pasakė Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui), kad jis prieštarautų Izraelio kontratakai prieš Iraną ir kad ministras pirmininkas turėtų „pasiimti pergalę“.

J. Kirby interviu pridūrė, kad Jungtinės Valstijos „išlieka budrios“ dėl bet kokių Irano grasinimų amerikiečių kariams.

„Visoms šalims, įskaitant Iraną, labai aiškiai pasakėme, ką darysime [...] ir taip pat, kaip rimtai žiūrėsime į bet kokias galimas grėsmes savo personalui“, – sakė J. Kirby.

Vėliau kalbėdamas per CBS, J. Kirby pareiškė: „Mes imsimės visų reikalingų veiksmų, kad apsaugotume savo karius, laivus ir objektus regione.“

Iranas vėlų šeštadienį paleido daugiau nei 300 dronų ir raketų į Izraelį, sužeisdamas 12 žmonių, pranešė Izraelio kariuomenė.

Tačiau beveik visi dronai ir raketos buvo perimti dar nepasiekus Izraelio teritorijos, nurodė kariuomenė, kuriai padėjo JAV, Jordanija, Britanija ir kitos sąjungininkės.

J. Kirby taip pat pabrėžė, kad vis dar vyksta derybos tarp „Hamas“ ir Izraelio dėl paliaubų Gazos Ruože ir susitarimo dėl įkaitų paleidimo.

„Mes nemanome, kad diplomatija čia mirusi“, – sakė jis.

J. Kirby sakė, kad CŽA direktorius Billas Burnsas (Bilas Bernsas) maždaug prieš savaitę Kaire susiderėjo dėl naujo susitarimo, pagal kurį būtų išlaisvinta „dešimtys moterų, senyvo amžiaus žmonių ir sužeistųjų“ ir kuris leistų susitarti dėl šešių savaičių paliaubų.

„Hamas“ lyderiai turi priimti tą susitarimą. Ir šiuo metu nelaikome to reikalo mirusiu“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Taigi

o kada toks pat noras užeis ir Ukrainos atvejui?

Purmaliai

Ką jūs čia paistot putlerio subinlaiziai !

Grybas

Šitie surbeles visų karų sukelejai tik ir svajoja sukelti karus, be jų neišgyventų pyderu šalis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS