Baltuosiuose rūmuose J. Bidenas priims Australijos premjerą | kl.lt

BALTUOSIUOSE RŪMUOSE J. BIDENAS PRIIMS AUSTRALIJOS PREMJERĄ

  • 1

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) šią savaitę Baltuosiuose Rūmuose iškilmingai priims Australijos ministrą pirmininką Anthony Albanese'į (Entonį Albanizį), atvykstantį, be kita ko, aptarti Kinijos ir Ukrainos klausimų.

Šis pompastiškas valstybinis vizitas vyks Vašingtonui siekiant sustiprinti ryšius su ilgamete sąjungininke Australija, o tai yra platesnės strategijos, skirtos pasipriešinti Pekino įtakai Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, dalis.

A. Albanese'is, kuris bus pagerbtas per iškilmingą valstybinę vakarienę, siekia, kad J. Bidenas liktų sutelkęs dėmesį į Australijos kaimynystę, tuo metu, kai kitoje pasaulio pusėje vyksta Izraelio ir „Hamas“ bei Ukrainos konfliktai.

„Tai bus svarbus vizitas, – sekmadienį prieš išvykdamas sakė A. Albanese'is. – Australijos ir Jungtinių Valstijų aljansas yra svarbiausias Australijos užsienio politikos elementas.“

A. Albanese'is antradienį atvyks į Baltuosius rūmus, o trečiadienį prasidės oficialus valstybinis vizitas, kurio metu Ovaliajame kabinete jis kalbėsis su J. Bidenu ir dalyvaus bendroje spaudos konferencijoje garsiajame Rožių sode.

Pranešama, kad per valstybinę vakarienę Baltųjų rūmų pietinėje pievelėje koncertuos JAV roko grupė „B-52s“.

Baltųjų rūmų kompleksą jau puošia milžiniškos Australijos ir JAV vėliavos, o mažesnės vėliavos plevėsuoja ant žibintų stulpų Pensilvanijos aveniu.

Manome, kad dabar nėra svarbesnio laiko nei šis australų vizitas.

J. Bidenas pakvietė A. Albanese'į apsilankyti Baltuosiuose rūmuose po to, kai JAV prezidentas buvo priverstas paskutinę minutę atšaukti gegužę numatytą vizitą į Australiją ir grįžti į Vašingtoną siekti susitarimo, kad būtų išvengta katastrofiškų pasekmių galėjusio turėti skolinimosi įsipareigojimų nevykdymo.

Pastaraisiais metais Vašingtonas, siekdamas stiprinti savo ryšius su Australija, pasirašė svarbų AUKUS saugumo paktą, kuriame taip pat dalyvauja Jungtinė Karalystė.

„Svarbus laikas“

Tikimasi, kad diskusijos dėl šio pakto bus svarbi A. Albanese'io vizito dalis.

„Labai svarbu, kad ir toliau sutelktume dėmesį į Indijos ir Ramiojo vandenynų regioną“, – sekmadienį spaudos konferencijoje sakė australas.

Abi šalys, nors bando pasipriešinti Kinijai, taip pat stengiasi stabilizuoti santykius su antrąja pagal dydį pasaulio ekonomika.

Kelionės išvakarėse A. Albanese'is pranešė, kad lapkričio pradžioje jis lankysis Kinijoje ir dalyvaus derybose su prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu). Tuo tarpu J. Bidenas gali susitikti su Xi Jinpingu aukščiausiojo lygio susitikime San Fransiske lapkričio 11–17 dienomis.

Derybose taip pat bus kalbama ir apie Ukrainą bei Artimuosius Rytus, Vašingtonui ir Kanberai teikiant karinę pagalbą ukrainiečių kovai su Rusijos invazija.

„Manome, kad dabar nėra svarbesnio laiko nei šis australų vizitas“, – pirmadienį žurnalistams sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer).

Ji sakė, kad labai svarbu „parodyti savo stiprybę ir partnerystę (...), nes ir toliau matome Ukrainoje besitęsiančią invaziją“.

Taip pat bus kalbama apie politinį chaosą Vašingtone, kur JAV Kongresą paralyžiuoja nesutariančių respublikonų nesugebėjimas išsirinkti Atstovų Rūmų pirmininko.

A. Albanese'is ketina apsilankyti Kongrese, kur parems 106 mlrd. JAV dolerių (100 mlrd. eurų) pagalbos paketą, į kurį įtrauktas Ukrainos finansavimas bei lėšos AUKUS paktui. J. Bidenas prašo Kongreso pritarti šiam paketui. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Aborigenas

Gaila tik kad po vakarienės demencinis Bidenas neatsimins nei ką valgė nei su kuo valgė...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS