Belgijos regione nubalsuota blokuoti ES ir Kanados laisvosios prekybos sutartį | kl.lt

BELGIJOS REGIONE NUBALSUOTA BLOKUOTI ES IR KANADOS LAISVOSIOS PREKYBOS SUTARTĮ

  • 1

Nedidelio Belgijos Valonijos regiono įstatymų leidėjai penktadienį nubalsavo blokuoti Europos Sąjungos (ES) ir Kanados laisvosios prekybos sutartį (CETA). 

Šis žingsnis gali turėti sunkių pasekmių būsimoms deryboms dėl panašių sutarčių su JAV ir Didžiąja Britanija, apsisprendusia pasitraukti iš Bendrijos.

Šis prancūzakalbio Belgijos regiono parlamento sprendimas gali sutrukdyti Kanados premjerui Justinui Trudeau (Džastinui Triudo) vėliau šį mėnesį Briuselyje pasirašyti sutartį, kurios patvirtinimas buvo vis atidėdamas.

„Nesuteiksiu įgaliojimų federalinei vyriausybei ir Belgija spalio 18 dieną nepasirašys CETA“, – pareiškė Valonijos socialistų vyriausybės vadovas Paulis Magnette (Polis Magnetas) per skubiai surengtą ekonominių sunkumų patiriančio regiono parlamento posėdį.

Šią balsavimo baigtį prognozavo daug kas. 46 deputatai balsavo už tai, kad CETA būtų atmesta, o 16 įstatymų – ją palaikė. Dar vienas deputatas nuo balsavimo susilaikė.

Tarptautines sutartis Belgijos vardu oficialiai pasirašo federalinė vyriausybė, tačiau pagal sudėtingą lingvistiškai susiskaldžiusios Belgijos politinę sistemą prieš tai ji turi gauti atitinkamus įgaliojimus, kuriuos jai turi suteikti septyni skirtingi regioniniai parlamentai.

Tam, kad J. Trudeau galėtų pasirašyti sutartį spalio 27 dieną įvyksiančiame ES ir Kanados aukščiausiojo lygio susitikime, ją pirma turi patvirtinti visos 28 ES valstybės narės ir tai numatoma padaryti antradienį rengiamame ministrų susitikime.

J. Trudeau trečiadienį pareiškė, kad po dvejų metų atidėliojimo jis jau ima netekti kantrybės, ir įspėjo, kad sandorio sužlugdymas „labai aiškiai parodytų, kad Europa nėra produktyvi“.

Skurdesnėje pramoninėje Valonijoje vis labiau įsivyrauja protekcionistinės nuotaikos, tuo tarpu turtingesnėje olandiškai kalbančioje Flandrijoje, kuri entuziastingai pasisako už globalizaciją, nuomonės yra visiškai priešingos.

„Nerimauju dėl Europos ateities, kam reikia dar vienos krizės?“ – pareiškė Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas), kuris vis dar tikisi galėsiantis patvirtinti sutartį antradienį rengiamame susitikime su savo ES kolegomis.

Sudėtingoje Belgijos politinėje sistemoje veikia federalinis parlamentas, trijų regionų – Flandrijos, Valonijos ir Briuselio regiono – parlamentai, taip pat flamandų, prancūzų ir vokiečių kalbomis kalbančių bendruomenių parlamentai.

P. Magnette vėliau penktadienį išvyks į Paryžių deryboms su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande (Fransua Holandu) – galingiausiu ES socialistų lyderiu, kuris ES ir Kanados laisvosios prekybos sutarčiai vis dėlto pritaria.

Belgijos federalinis parlamentas ir Flandrija jau nurodė, kad sutarčiai pritars.

Tuo tarpu aktyvistai tvirtina, kad pasirašius sutartį su Kanada bus sukurtas pavojingas precedentas ir bus atvertas kelias panašiam, bet gerokai platesnio užmojo susitarimui su Jungtinėmis Valstijomis – vadinamajai Transatlantinei prekybos ir investicijų partnerystei (TPIP).

Derantis dėl TPIP yra kilę nemažai sunkumų ir ES sako, kad, priešingai negu planuota, susitarimas iki prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) kadencijos pabaigos nebus suderintas.

Problemos dėl sutarties su Kanada patvirtinimo sudėtingoje Belgijos politinėje sistemoje taip pat parodo, ko galima laukti, kai reikės tvirtinti daug prieštaringiau vertinamų būsimų derybų dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES rezultatą.

Koks bebūtų susitarimas dėl „Brexit“, kuris bus pasiektas po dvejų metų derybų, prasidėsiančių kovo mėnesį, jį taip pat turės patvirtinti visi ES parlamentai, įskaitant ir  septynis Belgijoje.

GALERIJA

  • Belgijos regione nubalsuota blokuoti ES ir Kanados laisvosios prekybos sutartį
  • Belgijos regione nubalsuota blokuoti ES ir Kanados laisvosios prekybos sutartį
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

DJ

Reiškia Kanada ir Belgija susitars tiesiogiai be ES utopijos biurokratijos tarpininkavimo !.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS