Berlynas: Irako premjeras norėtų, kad šalyje dislokuotos Vokietijos pajėgos pasiliktų | kl.lt

BERLYNAS: IRAKO PREMJERAS NORĖTŲ, KAD ŠALYJE DISLOKUOTOS VOKIETIJOS PAJĖGOS PASILIKTŲ

  • 1

Irako laikinasis premjeras Adelis Abdelis Mahdis norėtų, kad Vokietijos pajėgos liktų Irake, trečiadienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas.


 

Kiek anksčiau šį mėnesį Irako parlamentarai nubalsavo vyriausybės reikalauti, kad užsienio šalių pajėgos paliktų šalį. Šis sprendimas priimtas po įtampą regione padidinusio JAV antskrydžio Bagdade, kurio metu buvo nužudytas svarbus Irano generolas Qasemas Soleimanis.

„Premjeras mums sakė, kad Bagdadas yra suinteresuotas tęsti tarptautinių pajėgų vykdomą kovą prieš „Islamo valstybę“ (IS), jis pasisakė už tai, kad Vokietijos pajėgos pasiliktų (Irake)“, – parlamentarams Bundestage sakė H. Maasas.
 
Užsienio reikalų ministras taip pat pabrėžė, kad parlamento sprendimo „negalima nepaisyti“, tačiau svarbu „įtvirtinti pasiekimus“ kovoje prieš IS.
 
„Visada sakėme, kad gerbiame Irako nepriklausomumą, ir sutiksime su bet kokiu ten priimtu sprendimu, – teigė H. Maasas. – Bet bandome parodyti, kad turėtume tęsti savo paramą... bet koks kitas scenarijus prisidėtų prie nestabilumo Irake kūrimo.“
 
Politikas patikino, kad IS vis dar kelia „rimtą grėsmę saugumui Irake ir visame regione.“
 
Vokietija yra dislokavusi maždaug 415 kariškių koalicijos prieš IS veiklai vykdyti, maždaug 120 iš jų yra įsikūrę Irake. Iš stovyklos netoli Bagdado Berlynas patraukė 32 karius, nors vėliau teigė, kad tai nebuvo tinkamas problemos sprendimas.
 
Praėjusį penktadienį A. A. Mahdis paprašė Vašingtono pradėti derybas dėl 5 200 JAV karių patraukimo iš Irako.
 
JAV valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo kiek vėliau tvirtino, jog Irako lyderiai iš tiesų nenori, kad JAV pajėgos paliktų šalį.
 
„Jie nenori to teigti viešai. Tačiau asmeniškai jie vertina tai, kad Amerika vis dar ten – vykdo prieš terorizmą nukreiptą kampaniją“, – sakė jis.
 

 

 
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

turbut

jam isake noret kad butu galima nebaudziamai pumpuot nafta priziurint eurosojuzui......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS