A. Blinkenas: JAV nesistengia „pranokti“ kitų pasaulio galybių Afrikoje | kl.lt

A. BLINKENAS: JAV NESISTENGIA „PRANOKTI“ KITŲ PASAULIO GALYBIŲ AFRIKOJE

Jungtinės Valstijos siekia „tikros partnerystės“ su Afrikos šalimis ir nesistengia „pranokti“ kitų pasaulio galybių, besivaržančių dėl įtakos šiame žemyne, pirmadienį teigė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

A. Blinkenas sekmadienį atvyko į Pietų Afriką su oficialiu vizitu per kelionę po tris šio žemyno šalis. Kiek anksčiau virtinę Afrikos valstybių aplankė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Kalbėdamas Pretorijoje A. Blinkenas sakė, kad Jungtinės Valstijos nelaiko šio regiono „naujausia žaidimų aikštele varžantis galingosioms valstybėms“.

„Jokiu būdu mes to šitaip nevertiname. Mes čia angažuosimės ne tokiu būdu“, – A. Blinkenas sakė per spaudos konferenciją su Pietų Afrikos užsienio reikalų ministre Naledi Pandor.

„Mūsų įsipareigojimai tvirtesnei partnerystei su Afrika nereiškia, kad mėginame pranokti ką nors kitą“, – tvirtino jis.

Savo kelionės pirmąja stotele JAV diplomatijos vadovas pasirinko Pietų Afriką – besivystančio pasaulio lyderę, besilaikančią neutralios pozicijos karo Ukrainoje atžvilgiu.

Pretorija nepaisė Vakarų raginimų pasmerkti Maskvą, kuri buvo įnirtinga apartheido priešininkė iki baltųjų valdymo Pietų Afrikoje pabaigos 1994 metais.

JAV ruošiasi artimiausiu metu paskelbti savo naują strategiją Afrikos atžvilgiu. Tikėtina, kad A. Blinkenas ją apžvelgs vėliau pirmadienį sakydamas kalbą Pretorijos universitete.

„Visų labiausiai siekiame tikros partnerystės tarp Jungtinių Valstijų ir Afrikos. Nenorime nesubalansuotų ar sandoriais grindžiamų ryšių“, – kalbėjo A. Blinkenas.

Neturtingos šalys Afrikoje ir kitur buvo smarkiai paveiktos karo Ukrainoje, dėl kurio pasaulyje sparčiai kyla degalų ir maisto kainos.

Pietų Afrika priklauso kylančių ekonomikų blokui BRICS.

Birželį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ragino BRICS šalis – Braziliją, Rusiją, Indiją, Kiniją ir Pietų Afriką – glaudžiau bendradarbiauti susiduriant su Vakarų „savanaudiškais veiksmais“.

 

Gairės: JAV, Pietų Afrika, Antony Blinkenas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS