A. Blinkenas perspėja, kad „Wagner“ naudojasi suirute Nigeryje | kl.lt

A. BLINKENAS PERSPĖJA, KAD „WAGNER“ NAUDOJASI SUIRUTE NIGERYJE

  • 10

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) perspėjo, kad Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdiniai naudojasi nestabilumu perversmo paveiktame Nigeryje, kurio kaimynas Malis palaiko partnerystę su Maskva.

Antradienį paskelbtame interviu britų transliuotojui BBC A. Blinkenas išreiškė abejonę, kad „Wagner“ grupuotė, birželį surengusi sukilimą prieš karinę Rusijos vadovybę, galėjo rengti sąmokslą, susijusį su liepos 26-ąją Nigerijos kariuomenės įvykdytu perversmu, kai buvo nušalintas demokratiškai išrinktas provakarietiškų pažiūrų šalies prezidentas Mohamedas Bazoumas (Mohamedas Bazumas).

„Manau, kad tai, kas įvyko ir tebevyksta Nigeryje, nebuvo kurstyta Rusijos ar „Wagner“, bet (...) jie bandė tuo pasinaudoti“, – interviu sakė amerikietis.

„Kiekvienoje vietoje, į kurią nuvyko ši „Wagner“ grupė, sekė mirtis, destrukcija ir išnaudojimas“, – pridūrė jis.

„Wagner“ bendradarbiauja su Afrikos valstybėmis, įskaitant Malį ir Centrinės Afrikos Respubliką. Teisių gynimo grupės ir Vakarų šalių vyriausybės kaltina šią samdinių bendrovę ten vykdomu piktnaudžiavimu.

Chuntos valdomas Malis yra viena iš nedaugelio šalių, kuri per karą Ukrainoje diplomatiniu požiūriu atsisuko į Rusiją.

Malis ir Burkina Fasas, kurių kariniai vadovai taip pat kaltinami ryšiais su „Wagner“, išsiuntė pasiuntinius į Nigerį solidarizuotis su perversmo lyderiais.

Nigeris yra pagrindinė JAV ir Prancūzijos kovos su džihadistais operacijų Sahelyje bazė, o tokia jo pozicija dar labiau sustiprėjo po prancūzų ir kitų tarptautinių pajėgų išvedimo iš Malio.

A. Blinkeno pavaduotojos pareigas einanti Viktoria Nuland (Viktorija Nuland) pirmadienį lankėsi Nigeryje ir teigė, kad chunta supranta bendradarbiavimo su „Wagner“ riziką.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Lietuvis

Kas čia šita jankiu padugnė kuri susirūpino WAGNER grupuote

Tam o koks reikalas tam pasaulio...

Pritariu 200%

O KOKS REIKALAS TAM PASAULIO TERORISTUI?

Be Amerikos pasaulio teroristų trigrašio - nei žingsnio. Paskaičiuokite - kiek vien po antro pasaulinio karo tie teroristai padarė perversmų ir okupacijų svetimuose valstybėse! Neskaitant, kad pirmieji ir vieninteliai panaudojo atominį ginklą prieš žmoniją. Nuo dviejų bombų buvo nužudyta 210000 žmonių! Ar kas bent pagrasino pirštu tiems teroristams? Vyti lauk iš visų žemynų tuos pasaulio banditus. Tik tokiu būdu dar galima išsaugoti šią Planetą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS