A. Blinkenas teigė skeptiškai vertinantis Ukrainos ir Rusijos paliaubų galimybę | kl.lt

A. BLINKENAS TEIGĖ SKEPTIŠKAI VERTINANTIS UKRAINOS IR RUSIJOS PALIAUBŲ GALIMYBĘ

  • 0

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį išreiškė abejonių, ar pavyks pasiekti paliaubas Ukrainoje, sakydamas, kad praėjus beveik dvejiems metams po invazijos pradžios Rusija neparodė geranoriškumo.

Jo pastabos Pasaulio ekonomikos forume Davose, Šveicarijoje, nuskambėjo kitą dieną po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, siūlydamas surengti pasaulinį aukščiausiojo lygio susitikimą dėl taikos, tvirtai pareiškė, kad bet koks susitarimas reikalautų, jog Rusija paliktų Ukrainos teritoriją.

„Aš nematau galimybės“, – teigė A. Blinkenas apie paliaubų perspektyvas.

„Mes visada esame tam atviri, atidūs, nes Ukrainos žmonės to nori labiau nei bet kas kitas, – sakė jis. – Tačiau Rusija turi būti pasiryžusi įsitraukti, sąžiningai derėtis, remdamasi pagrindiniais principais, kurie buvo pažeisti jos agresijos metu – teritoriniu vientisumu, suverenitetu, nepriklausomybe.“

Visada buvo kalbama apie didingą viziją atkurti didžiąją Rusiją.

„Jei ir kai Rusija bus pasirengusi derėtis šiuo pagrindu, ji ras ukrainiečių, kurie norės tai daryti, ir neabejotinai sulauks Jungtinių Valstijų paramos“, – teigė A. Blinkenas.

Raginimai nutraukti ugnį vis dažniau pasigirsta Ukrainai stengiantis iš Rusijos atsiimti rytines ir pietines teritorijas, o JAV Kongresui delsiant patvirtinti naują karinę pagalbą Kyjivui, kurios prašo prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

A. Blinkenas išreiškė abejonių dėl prezidento Vladimiro Putino ketinimų, pažymėdamas, kad prieš 2022 metų vasarį pradėtą invaziją JAV kalbėjosi su Rusija apie tai, ką Maskva apibūdino kaip susirūpinimą dėl saugumo.

Tada V. Putinas buvo perspėjęs neleisti Ukrainai įstoti į NATO.

„Jūs neprivalote manimi tikėti. Tiesiog perskaitykite, ką sako prezidentas V. Putinas. Iš tikrųjų [Kremlius] apie tai niekada nekalbėjo. Visada buvo kalbama apie didingą viziją atkurti didžiąją Rusiją“, – kalbėjo A. Blinkenas.

Gairės: Antony Blinkenas, karas Ukrainoje, Ukrainos ir Rusijos paliaubos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS