Britanijoje pasipiktinta bandymu „išteisinti“ smurtautoją prieš J. K. Rowling | kl.lt

BRITANIJOJE PASIPIKTINTA BANDYMU „IŠTEISINTI“ SMURTAUTOJĄ PRIEŠ J. K. ROWLING

Jungtinėje Karalystėje protestuotojai prieš smurtą artimoje aplinkoje pasipiktino dienraščio „The Sun“ pirmajame puslapyje penktadienį pasirodžiusiu straipsniu, kur knygų apie berniuką burtininką Harį Poterį rašytojos J. K. Rowling (Dž. K. Rouling) buvęs vyras teisino savo smurtą prieš tuometę sutuoktinę.

J. K. Rowling šią savaitę atskleidė, kad pirmosios santuokos metu ji patyrė smurtą šeimoje, o būdama dvidešimties ir „sunkų seksualinį prievartavimą“.

Penktadienį „The Sun“ išleido interviu su pirmuoju britų autorės vyru Jorge Arantesu (Chorche Arantesu) su antrašte pirmame puslapyje: „Aš mušiau J. K. ir to nesigailiu.“

Paprašytas pakomentuoti buvusios žmonos pareiškimus jis sakė: „Joannai esu trenkęs, bet tai nebuvo nuolatinis smurtavimas. Aš nesigailiu jai trenkęs.“

Anot labdaros organizacijos prieš smurtą artimoje aplinkoje „Refuge“ operacijų direktorės Jane Keeper (Džein Kiper), tokia antraštė „yra tiek pat neatsakinga, kiek ir nuvilianti“.

„Kas šiuo atveju buvo padaryta? – buvo suteikta proga smurtautojui teisinti savo veiksmus per nacionalinę žiniasklaidą“, – sakė ji.

Jos manymu, straipsnio antraštė buvo ypatingai „sukrečianti“, atsižvelgiant į aplinkybes, kai karantino dėl koronaviruso metu pagalbos linija „Refuge“  priimama 66 proc. daugiau skambučių dėl smurto artimojoje aplinkoje.

„Kokią žinią šis pirmasis puslapis siunčia išgyvenusiems smurtą? Kad smurtautojams bus suteikiamos antraštės nacionalinėje žiniasklaidoje, siekiant pateisinti savo veiksmus? Kad jų elgesys yra teisėtas? Kad tai nesvarbu?“ – klausė ji.

Pasak labdaros organizacijos „Scottish Women's Aid“, padedančios smurtą šeimoje patiriančioms moterims Škotijoje, kur šiuo metu gyvena J. K. Rowling, pirmasis puslapis yra „atstumiantis“.

„Šimtai tūkstančių moterų ir vaikų Škotijoje, kurie patiria arba išgyveno smurto šeimoje terorą ir traumas, ką tik sulaukė „The Sun“ antausio per atstumą“, – sakė organizacijos atstovai.

Ištisus dešimtmečius smurtą patiriančios aukos dažniausiai rinkdavosi tylėti, bijodamos, kad aplinkinė bendruomenė „sumenkins jų patiriamą skausmą ir išdavystę bei panaudos jų žodžius prieš juos pačius“.

„Smurtautojai naudosis šia platforma, kad juos sugėdintų ir apkaltintų. Ir niekas nepasikeis. Šiandien „The Sun“ ir yra tas smurtautojas“, – pabrėžė „Scottish Women's Aid“.

„The Sun“ atsakomajame pranešime rašo, kad buvusio J. K. Rowling vyro komentarai laikraščiui sukėlė „pasišlykštėjimą“, ir atkreipė dėmesį, kad straipsnyje jis įvardijamas kaip „ligonis“.

„Tikrai neketinome „pateisinti“ ar „aukštinti“ smurto artimoje aplinkoje – mūsų tikslas buvo atskleisti nusikaltėlio negailestingumą. Mes visada užjaučiame šias aukas“, – sakė „The Sun“.

J. K. Rowling apie savo patirtą smurtą pasidalino ilgoje žinutėje, kuria ji norėjo paaiškinti savo kontraversišką požiūrį į translytes moteris. 

Ji pabrėžė biologinės lyties svarbą ir išreiškė susirūpinimą dėl tik moterims skirtų erdvių, tačiau buvo apkaltinta esanti transfobė ir susilaukė intensyvaus puolimo socialiniuose tinkluose.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tokia

Ryza isdulkint!? Turėtų dziaugtis

Nuomonė

Jei gavo į kailį, tai matyt buvo to verta.

tai

kokia kalbadel jurbarko itakingo darbo gaujos sunelio /bandito/ isteisinime kai buvo paleistas ko gero nebe eurosefo protekcija kur visa /tiesa/ vokeliuose?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS