Briuselis perspėjo Lenkiją užtikrinti Belovežo girios apsaugą | kl.lt

BRIUSELIS PERSPĖJO LENKIJĄ UŽTIKRINTI BELOVEŽO GIRIOS APSAUGĄ

Europos Sąjunga ketvirtadienį paliepė Lenkijai vykdyti aukščiausios Bendrijos teismo institucijos nutartį ir užtikrinti vieno iš paskutiniųjų pirmykščių miškų Senajame žemyne tinkamą apsaugą.

2018 metais Europos Teisingumo Teismas (ETT) paskelbė, kad Lenkijos vyriausybė pažeidė ES teisės normas, leidusi kirtimus Belovežo girioje, įtrauktoje į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Kirtimai šiame masyve buvo suintensyvinti 2016 metų gegužę. Tuomet Europos Komisija kreipėsi į teismą, argumentuodama, kad Lenkija naikina unikalia augalija ir gyvūnija pasižyminčią girią.

Komisija pažymėjo, kad Lenkija „vis dar ne visiškai įvykdė“ teismo nutartį ir atkreipė dėmesį, kad nebuvo panaikintos arba pakeistos nuostatos, leidžiančios kirtimus šioje saugomoje teritorijoje.

„Nepaisant susitikimų ir apsikeitimų nuomonėmis techniniu lygiu, per kuriuos Komisija išreiškė susirūpinimą ir pateikė patarimų dėl nutarties teisingo įgyvendinimo, padėtis Lenkijoje nepasikeitė“, – sakoma EK pareiškime.

ES vykdomosios valdžios institucija nurodė, kad Varšuva turi per du mėnesius įvykdyti reikalavimus, nes priešingu atveju Briuselis vėl kreipsis į teismą „siūlydamas finansines sankcijas“.

Belovežo girioje, plytinčioje abipus Lenkijos ir Baltarusijos sienos, esama išlikusių pirmykščių miškų fragmentų , panašių į girias, prieš 10 tūkst. metų augusias didelėje dalyje Europos vidutinio klimato juostos lygumų.

Šiuose buvusiuose Lietuvos kunigaikščių ir Lenkijos karalių medžioklės plotuose gyvena šimtai stumbrų – stambiausių Europos sausumos žinduolių.

Lenkijos vyriausybė, kurioje dominuoja konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), argumentavo, kad Beloveže atliekami sanitariniai kirtimai, turintys suvaldyti žievėgraužio tipografo invaziją, taip pat vykdomos priemonės priešgaisrinės sistemos ir miško kelių gerai būklei palaikyti.

Tačiau ES teismas nutarė, kad Lenkijos vyriausybė neatliko Belovežo girios miškotvarkos plano poveikio aplinkosaugos tikslams „tinkamo vertinimo“.

ETT taip pat nutarė, kad Lenkijos planas kertasi su ES įpareigojimais užtikrinti tinkamą miške gyvenančių paukščių apsaugą.

Ši byla yra vienas iš kelių klausimų, padidinusių trintį tarp Varšuvos ir Briuselio, įskaitant ginčus dėl Lenkijos teismų nepriklausomybės, LGBT teisių ir žiniasklaidos laisvės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lietuvoje

miškų nebeliko. Ant lauko pliko tik vienas gentvilas beliko

Girinis

O Labanoro girios apsaugos nepaskelbe? Kada uzdraus ta misku pirkimo-pardavimo reklama? Vemti nuo jos norisi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS