Brunėjaus sultonas įvedė griežtas islamo bausmes | kl.lt

BRUNĖJAUS SULTONAS ĮVEDĖ GRIEŽTAS ISLAMO BAUSMES

  • 0

Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiahas (Hasanalas Bolkiahas) antradienį paskelbė, kad šalyje palaipsniui bus įvestos griežtos islamo bausmės, tarp jų - mirtis užmėtant akmenimis - už nusikaltimus, tokius kaip svetimavimas.

Sultonas, kuris yra tarp turtingiausių pasaulio žmonių ir kurio karalystė žengia vis didesnio konservatyvizmo link, savo kalboje paskelbė, kad naujasis šariato baudžiamasis kodeksas, kuris buvo rengiamas ne vienus metus, antradienį skelbiamas valstybės laikraščiuose ir "įsigalios po šešių mėnesių, etapais".

Atsižvelgiant į konkrečių bylų detales, už svetimavimą gali būti skiriamas užmėtymas akmenimis, vagystę - galūnių nukirtimas. Plakimas galės būti taikomas už įvairius pažeidimus – pradedant nėštumo nutraukimu, baigiant alkoholio vartojimu.

"Dievo malone įsigaliojant šiam įstatymui, mūsų pareiga Dievui yra įvykdoma", - sakė 67 metų sultonas.

Visa sprendžiantis monarchas, kurio šeima savo naftos turtingą, 400 tūkst. gyventojų karalystę valdo jau šešis amžius, įvesti šariato bausmes pirmą kartą paragino 1996 metais.

Brunėjuje yra įvesta konservatyvi islamo teisės versija, panaši į taikomą kaimyninėse musulmoniškose Pietryčių Azijos šalyse Malaizijoje ir Indonezijoje.
Brunėjuje draudžiama pardavinėti ir viešai vartoti alkoholį, griežtai ribojama kitų konfesijų veikla.

Kol kas neaišku, kaip griežtai bus taikomas naujasis baudžiamasis kodeksas, kuris galioja tik musulmonams.

Beveik 70 proc. Brunėjaus gyventojų yra islamą išpažįstantys etniniai malajai, o maždaug 15 proc. - nemusulmonai kinai. Dar mažiau yra čiabuvių ir kitoms grupėms priklausančių gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS