Buvę JAV ambasadoriai perspėja nesiimti greito pajėgų išvedimo iš Afganistano | kl.lt

BUVĘ JAV AMBASADORIAI PERSPĖJA NESIIMTI GREITO PAJĖGŲ IŠVEDIMO IŠ AFGANISTANO

  • 1

Buvę Jungtinių Valstijų ambasadoriai Afganistane antradienį perspėjo, kad valdžia neturėtų greitai išvesti amerikiečių karių iš šalies nepasiekus reikšmingo taikos susitarimo.

Devyni buvę ambasadoriai ir aukšto rango pareigūnai, dirbę George'o W. Busho (Džordžo Bušo), Baracko Obamos (Barako Obamos) ir Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijose, tvirtino, kad tokie sprendimai gali smogti vyriausybei Kabule.

„Greitas JAV karių pasitraukimas turi vykti po, o ne prieš, realaus taikos susitarimo“, – bendrame pareiškime teigė ambasadoriai ir pareigūnai.

Anot jų, Talibanas neturi patikėti, kad turi galimybių pasiekti karinę pergalę, nes tokiu atveju nesieks jokių kompromisų su kitomis Afganistano politinėmis jėgomis.

Talibanas iki šiol nesutinka oficialiai derėtis su prezidento Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio) vyriausybe, nes laiko ją neteisėta.

„Jei Talibanas atsisakytų derėtis su Afganistano vyriausybe, tai leistų Talibanui nuspręsti, su kuo derėsis“, – tvirtino buvę diplomatai.

„Afganai nusipelno išsirinkti savo vyriausybę ir tuos, kas jiems atstovaus taikos derybose“, – sakė jie.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nekantriai laukia galimybės užbaigti ilgiausią Amerikos istorijoje karą, nuvertusį Talibaną iš valdžios po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

Specialusis Vašingtono pasiuntinys Zalmay Khalilzadas (Zalmajus Chalilzadas) antradienį pranešė, kad pasiekė susitarimą su Talibanu per Dohoje vykusias derybas, tačiau jį dar turi patvirtinti prezidentas.

Diplomatas tvirtino, kad JAV išves savo pajėgas iš penkių bazių Afganistane, jei Talibanas laikysis savo įsipareigojimų pagal siūlomą susitarimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Chm: "Buvę Jungtinių Valstijų ambasadoriai Afganistane antradienį perspėjo, kad valdžia neturėtų greitai išvesti amerikiečių karių iš šalies nepasiekus reikšmingo taikos susitarimo" - jums geriau paskubėti nes ir vėl Rugsėjo 11-ta artėja...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS