Buvusi sekso vergė N. Murad: premija - tai reikšminga pergalė ne tik man | kl.lt

BUVUSI SEKSO VERGĖ N. MURAD: PREMIJA - TAI REIKŠMINGA PERGALĖ NE TIK MAN

  • 0

Nobelio taikos premija yra reikšminga pergalė visoms lytinį smurtą patiriančioms moterims, sakė Nobelio taikos premijos laureate tapusi žmogaus teisių gynėja Nadia Murad.

„Tai labai reikšminga ne tik man, bet ir visoms šioms moterims Irake ir visame pasaulyje“, - duodama interviu telefonu sakė N. Murad.

Penktadienį Norvegijos Nobelio institutas paskelbė N. Murad iš Irako ir ginekologą Denisą Mukwegę iš Kongo Demokratinės Respublikos 2018 metų Nobelio taikos premijos laureatais, „už jų pastangas nutraukti seksualinės prievartos kaip karo ir ginkluotų konfliktų ginklo naudojimą“.

Pati N. Murad 2014 metais buvo pagrobta teroristinės „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės smogikų. Moteris tris mėnesius buvo sekso vergė, kol galiausiai jai pavyko pabėgti.

Irako Sindžaro regioną, kur gyventojų daugumą sudaro kurdai jazidai, 2015 metų pabaigoje išvadavo kurdų ginkluotos formuotės - pešmergai. 2016 metais buvusi IS belaisvė tapo Jungtinių Tautų narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuro (UNODC) geros valios ambasadore.

Ji buvo viena iš tūkstančių jazidų moterų ir mergaičių, kurios buvo pagrobtos, išprievartautos ir su kuriomis buvo žiauriai elgiamasi.

„Man nebuvo lengva kalbėti apie tai, kas man nutiko, nes tai nėra lengva, ypač moterims Artimuosiuose Rytuose nelengva kalbėti apie buvimą sekso vergėmis“, - telefonu sakė N. Murad.

GALERIJA

  • Nadia Murad
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS