Buvusio jūrų pėstininko likimas – politikų rankose? | kl.lt

BUVUSIO JŪRŲ PĖSTININKO LIKIMAS – POLITIKŲ RANKOSE?

"Aš veikiau esu Ponas Bynas nei Džeimsas Bondas", – taip apie save sako Paulas Whelanas. Rusijos prokurorai mano kitaip. Šnipinėjimu kaltinamam amerikiečiui jie reikalauja skirti aštuoniolikos metų nelaisvės bausmę atliekant griežtojo režimo kolonijoje.

Uostė parako Irake

Turbūt didžiausia amerikiečio P.Whelano problema ta, kad jis idealiai atitinka šnipo paveikslą, kokį plačioji visuomenė dažniausiai mato kino filmuose ir pagal kokį banalų šabloną medžiojami šnipai. Buvęs jūrų pėstininkas po keletą mėnesių 2004–2006 m. yra praleidęs Irake. Nesuvaržytas šeimos saitų – viengungis, dirbantis neutralų, tačiau neprarasti aštraus proto reikalaujantį darbą, o svarbiausia – labai intensyviai besidomintis Rusija, turintis joje daug draugų.

Su šia šalimi P.Whelaną šiek tiek siejo ir darbo ryšiai. Automobilių detalių gamykla "BorgWarner" – ilgametė Rusijos automobilių gamyklos KAMAZ tiekėja. Buvęs jūrų pėstininkas joje buvo atsakingas už saugumą – tiek centrinėje bendrovės būstinėje Mičigane, tiek ir visoje tiekimo grandinėje. Jo atsakomybės lauką P.Whelano brolis apibūdino kaip paprasčiausią apsaugą nuo vagysčių: jokios ypatingųjų asmenų apsaugos ar rūpinimosi kibersaugumu.

Šeima kategoriškai neigia P.Whelaną esant susijus su JAV saugumo struktūromis. Vienintelis jo ryšys su valstybinėmis struktūromis – keturiolika metų trukusi tarnyba Jungtinių Valstijų kariuomenėje. Iš jos, JAV žiniasklaidos teigimu, P.Whelanas buvo atleistas 2008 m., paaiškėjus, kad yra susijęs su vagyste. Kas buvo vagiama ir kokio būta P.Whelano vaidmens, neskelbiama.

Rusijos gerbėjas

Kai nieko nenutuokiantis P. Whelanas rengėsi šventei, į jo kambario duris pasibeldė pažįstamas rusas, dirbęs Federalinėje saugumo tarnyboje.

Išėjęs iš kariuomenės P.Whelanas pradėjo naują gyvenimo etapą. Įsidarbino, laisvalaikiu daug keliavo: dažniausiai ne į Didžiąją Britaniją, Airiją ar Kanadą, kurių pilietybes turi, bet į Rusiją.

Pastarąjį dešimtmetį P.Whelanas čia lankydavosi reguliariai, turėjo draugų. Ypatinga simpatija Rusijai, savo ryšiu su šia šalimi P.Whelanas, regis, net didžiavosi. Jo vardu būta ir profilio populiariame rusiškame socialiniame tinkle "V kontakte". Čia amerikietis skelbdavo savo nuotraukas ir trumpus įrašus rusų kalba ir – kaip dauguma Rusijos vyrų – net buvo išsirinkęs futbolo klubą, už kurį sirgo: Maskvos "Spartak".

Arešto metu P.Whelanas Rusijoje taip pat lankėsi dėl asmeninių priežasčių: buvo atvykęs į draugo vestuves.

Įkaltis – laikmena

Lemtingą 2018 m. gruodžio rytą P.Whelanas dalyvavo ekskursijoje po Kremlių. Po to grįžo į viešbutį "Metropol", kad persirengtų vestuvių iškilmėms, tačiau jose nepasirodė. Jo nesulaukę draugai veltui bandė susisiekti telefonu, todėl netrukus kreipėsi į policiją.

Kai nieko nenutuokiantis P.Whelanas rengėsi šventei, į jo kambario duris pasibeldė pažįstamas rusas, dirbęs Federalinėje saugumo tarnyboje. Nerūpestingo pokalbio metu jis padavė amerikiečiui laikmeną su esą atostogų nuotraukomis. Ši laikmena tapo pagrindiniu įkalčiu prieš P.Whelaną: neoficialiai teigiama, kad joje buvęs specialiųjų tarnybų pareigūnų sąrašas.

Kaip vėliau žurnalistams teigė uždarame teismo posėdyje dalyvavę anoniminiai šaltiniai, amerikietis tvirtino, kad rusas jį pakišo norėdamas išvengti grąžinti 1 400 JAV dolerių skolą.

P.Whelanas visus jam pateiktus kaltinimus neigia. "Mane apgavo. Aš nepadariau nusikaltimo, – liudijo amerikietis, gynęsis, kad nežino laikmenos turinio. – Jei būčiau šnipas, nebūčiau gavęs Rusijos vizos."

Amerikiečio advokatai, išnagrinėję į kelis tūkstančius puslapių surašytą bylos medžiagą ir P.Whelano sekimo duomenis, tvirtina neradę nieko, kas įrodytų ginamojo kaltę. Nė menkiausio įtarimo galimai šnipinėjus nesama ir liudininkų parodymuose. Kaltinimas, kurį P.Whelanas išgirdo 2019 m. sausio 3 d., paremtas vieninteliu minėto saugumiečio parodymu.

Psichologinis spaudimas

Nuo pat suėmimo amerikietis laikomas buvusiame Maskvos Lefortovo kalėjime. Nors šeima stengiasi jį aprūpinti bent geresniu maistu – rūpinasi, kad kalėjimo parduotuvėje jis galėtų įsigyti vaisių ir daržovių, P.Whelanas laikomas labai blogomis sąlygomis. Advokatų pastangos pakeisti kardomąją priemonę buvo bevaisės. Čia šių metų kovą jis sutiko ir savo 50-ąjį gimtadienį.

Nepaisant gynybos pastangų ir net oficialaus teismo sprendimo, P.Whelanui iki šiol nebuvo leista susisiekti su namiškiais – net paskambinti mamai Motinos dienos proga. P.Whelanas nesėkmingai paprašė pakeisti prokurorą ir teisėją – taip bandė protestuoti prieš, jo nuomone, subjektyviai atliekamą tyrimą ir nenorą nagrinėti jo pretenzijų.

Rusija ignoravo ir JAV ambasadoriaus Maskvoje Johno J.Sullivano reikalavimą pakeisti kardomąją priemonę: motyvuota, kad P.Whelanas laikomas neturint jo kaltės įrodymų ir negauna tinkamos medikų priežiūros, būtinos dėl galimai gyvybei pavojingos ligos (šeimos teigimu, amerikiečiui yra kirkšnies išvarža). Kolegai antrino ir Didžiosios Britanijos bei Airijos ambasadoriai. Belangėje P.Whelanas paliktas net ir kilus koronaviruso pandemijai.

Šeimos viltis – mainai

P.Whelano šeima mano, kad jis tapo Jungtinių Valstijų ir Rusijos politinių žaidimų auka. Esama nuomonės, kad teisiamąjį Maskva nori iškeisti į kurį nors užsienyje įkliuvusį savo agentą. Tokia įprasta apsikeitimo slaptųjų tarnybų agentais praktika. Taip laisvę atgavo ne vienas Rusijos žvalgybai brangus šnipas ar Vakarų naudai šnipinėję agentai, pvz., į Jungtinę Karalystę buvo išleistas ir dėl šnipinėjimo britų naudai nuteistas Sergejus Skripalis, su kuriuo vėliau bandyta susidoroti naudojant mirtinus nuodus "Novičiok".

Žinome, kad jis bus nuteistas, nes būtent taip veikia sistema, todėl mes tiesiog laukiame, kol tai įvyks.

Būta nuomonių, kad P.Whelanas gali būti iškeistas į pilotą Konstantiną Jerošenką, suimtą 2010 m., apkaltintą kokaino kontrabanda ir nuteistą 20 metų kalėti, arba į Mariją Butiną – skandalingai pagarsėjusią šaunamųjų ginklų entuziastę, slapta mezgusią ryšius su Jungtinių Valstijų politikais. Tačiau aštuoniolika metų kalėti nuteista moteris 2019 m. spalį buvo deportuota į Rusiją, o P.Whelanas liko Maskvoje.

Kai kas Jungtinėse Valstijose vilties ženklu laiko pernai liepą Rusijos užsienio reikalų viceministro Sergejaus Riabkovo išsakytą pasiūlymą Vašingtonui išlaisvinti K.Jarošenką mainais į "amerikietį ar amerikiečius, kuria čia atlieka bausmę". Tačiau tuomet P.Whelano atžvilgiu dar tik buvo atliekamas tyrimas – S.Riabkovas išsigynė turėjęs omenyje pastarąjį. Apie buvusio jūrų pėstininko iškeitimą į Rusijai svarbų kalinį neskuba kalbėti ir JAV diplomatai: esą P.Whelanas nėra padaręs jokio nusikaltimo, tad negali būti ir kalbos apie kokius nors mainus.

P.Whelano brolis dvynys nepraranda vilties. "Rusai leido suprasti nenorį derėtis tol, kol nepaskelbtas nuosprendis Paului. Žinome, kad jis bus nuteistas, nes būtent taip veikia sistema, todėl mes tiesiog laukiame, kol tai įvyks", – sako jis. Nerimo P.Whelano artimiesiems kelia ir tai, kad pasaulį siaubianti koronaviruso pandemija Rusiją užklupo visiškai nepasiruošusią. "Jis yra visiškai priklausomas nuo prižiūrėtojų malonės", – dėl brolio sveikatos nerimauja D.Whelanas.

Dvi savaitės laukimo

Pirmadienį Rusijos prokurorai pareikalavo P.Whelanui skirti aštuoniolika metų kalėjimo. "Tiesą pasakius, patyrėme šoką", – šią žinią komentavo amerikiečio advokatas Vladimiras Žerebenkovas. Pats kaltinamasis, V.Žerebenkovo teigimu, į prokurorų pareiškimą reagavęs ramiai.

Advokato teigimu, P.Whelanas laikomas JAV karinės žvalgybos karininku, turinčiu mažiausiai pulkininko laipsnį.

Teismo nuosprendis amerikiečio byloje turi būti paskelbtas birželio 15 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

ROSIJA -

siurrealistinių situacijų šalis.Nereikia ieškoti ten nuotykių.

...

VYKT į Rusiją SAVO malonumui?.. ir dar - reguliariai?.. :s

sodint padla y

cype..... netikiu sitais jankiais net tuomet kada jie isssisiepe buna....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS