Ch. Michelis: Egiptui reikia paramos priimant pabėgėlius iš Gazos Ruožo | kl.lt

CH. MICHELIS: EGIPTUI REIKIA PARAMOS PRIIMANT PABĖGĖLIUS IŠ GAZOS RUOŽO

  • 0

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) pranešė šeštadienį apsilankysiantis Egipte ir paraginsiantis paremti šalį, kuriai gali tekti priimti dešimtis tūkstančių palestiniečių, bėgančių iš Izraelio bombarduojamo Gazos Ruožo.

„Egiptui reikia paramos, tad paremkime Egiptą“, – ketvirtadienį sakė Ch. Michelis, atvykęs į Vašingtoną dalyvauti penktadienį vyksiančiame susitikime su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) ir Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Jis pridūrė, kad per savaitgalio vizitą susitiks su Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi (Abdel Fatahu Sisiu).

Be to, Ch. Michelis A. F. al Sisi kvietimu dalyvaus konferencijoje apie dabartinius įvykius Artimuosiuose Rytuose, Palestiniečių teritorijas ir taikos procesą, sakė jo atstovė spaudai. Ji pridūrė, kad kartu su EVT pirmininku į Egiptą vyks Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

U. von der Leyen anksčiau šią savaitę Tiranoje paskelbė, kad Briuselis atidarys humanitarinį oro koridorių į Gazos Ruožą.

Ch. Michelis išreiškė tvirtą paramą Izraelyje trečiadienį apsilankiusiam J. Bidenui, kuris teigė gavęs Kairo sutikimą praleisti apie 20 sunkvežimių su humanitarine pagalba. EVT pirmininkas pakartojo, kad ES remia Izraelio teisę gintis pagal tarptautinę teisę.

Ilgai laukta humanitarinė pagalba Gazos Ruože įstrigusiems palestiniečiams turėtų būti pradėta teikti penktadienį, ketvirtadienį pranešė Egipto žiniasklaida.

Ch. Michelis pabrėžė, kad galimas pabėgėlių antplūdis į Egiptą yra iššūkis, ir išreiškė viltį, kad penktadienį Vašingtone vyksiančiame susitikime šiuo klausimu bus pasikeista svarbia informacija.

Paklaustas, ar Europa šiuo klausimu yra vieninga, jis atsakė teigiamai. Pasak jo, vieningą poziciją Europos lyderiai išreiškė per antradienį vakare surengtą vaizdo konferenciją.

„Mes palaikome Izraelį“, – kalbėjo U. von der Leyen ketvirtadienį sakydama kalbą Vašingtone įsikūrusiame strateginių studijų centre „Hudson Institute“. Ji pakartojo, kad šalis turi teisę gintis po „Hamas“ spalio 7 dieną įvykdyto išpuolio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS