A. Cichanouskaja: Baltarusijoje būtina surengti pakartotinius prezidento rinkimus | kl.lt

A. CICHANOUSKAJA: BALTARUSIJOJE BŪTINA SURENGTI PAKARTOTINIUS PREZIDENTO RINKIMUS

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, antradienį Berlyne susitikusi su Vokietijos kanclere Angela Merkel, pareiškė, kad Baltarusijai būtina artimiausiu metu surengti pakartotinius prezidento rinkimus.

„Sviatlana pabrėžė, kad protestai Baltarusijoje nėra kova su Rusija arba nukreipti Europos naudai – tai yra Baltarusijos vidaus krizės padarinys. Ir šiuo metu svarbiausias žmonių tikslas – nauji rinkimai, – sakoma žinutėje, paskelbtoje S. Cichanouskajos „Telegram“ kanalu. – Svarbu, kad jie būtų surengti artimiausiu laiku. Žmonės 26 metus gyveno patirdami spaudimą ir daugiau to kentėti nenusiteikę.“

Baltarusiją krečia dideli opozicijos protestai nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas ilgametis autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimu laiko suklastotais.

Per 45 minutes trukusį susitikimą su Vokietijos lydere S. Cichanouskaja taip pat papasakojo apie padėtį Baltarusijoje, kur tęsiasi taikūs protestai, o A. Lukašenkos režimas suiminėja vis daugiau politinių kalinių. S. Cichanouskaja atkreipė dėmesį, kad daugelis pilietinės visuomenės lyderių, įskaitant prezidento posto mėginusį siekti jo vyrą Siarhejų Cichanouskį ir prie rinkimų neprileisto kandidatą Viktaro Babarykos štabo koordinatorę Maryją Kalesnikavą, tebelaikomi kalėjime. Opozicijos lyderė pabrėžė, kad šiuo metu Baltarusijoje itin svarbu sustabdyti smurtą ir paleisti politinius kalinius.

S. Cichanouskaja sakė, kad Baltarusijos žmonės laukia ne vien moralinės, bet ir investicinės paramos, pagalbos nepriklausomai žiniasklaidai ir pilietinės visuomenės organizacijoms, kad būtų įveikti dabartinės krizės padariniai.

Per susitikimą ji padovanojo A. Merkel Baltarusijos nacionalinės vėliavos spalvų – baltos ir raudonos – skėtį, taip pat leidinio „Šalis – Baltarusija“ vokiško leidimo knygą.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Aš pradedu bijoti ,o ar negali ir Lietuvoje surenkti prieš laikinius rinkimus ,nes su skaičiavimo balsus irgi kažkas neaišku ir iš viso ar pas mus galioja rinkimai ,nes balsavo mažiau kaip pusė rinkėjų ,neturiu konstitucijos ,kas ten parašyta ,kas galite pasidalinkite

.

O gal tikri lietuviai patys nori pone Lena Cheburashkina pas save Lietuvoje Prezidentu, vietoj Pono Nausėda ?????????????

gaila

kad tai vakaru liberpolitiku veiklos auka kuri su savo kvaila arogancija pakilo auksciau virtuves o musu politprieglusiams patiko megdziot eurozydjankiu uzmacias kurios sali su js gyventojais stato i nepavydetina politpadeti pasaulio/dar mastancio/ akyse GEDA bet marionetes jos neturi?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS