D. Trumpas atleido žvalgybos pareigūną, atlikusį svarbų vaidmenį apkaltos procese | kl.lt

D. TRUMPAS ATLEIDO ŽVALGYBOS PAREIGŪNĄ, ATLIKUSĮ SVARBŲ VAIDMENĮ APKALTOS PROCESE

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį paskelbė atleidžiantis aukšto rango žvalgybos pareigūną, atlikusį itin svarbų vaidmenį praeitą rugpjūtį pateikiant skundą, paskatinusį surengti apkaltos tyrimą dėl šalies vadovo veiksmų.

Laiške Senato žvalgybos komitetui D. Trumpas nurodė praradęs pasitikėjimą JAV žvalgybos bendruomenės nepriklausomu generaliniu inspektoriumi Michaelu Atkinsonu (Maiklu Atkinsonu).

M. Atkinsonas rugpjūtį patikrino ir perdavė kitoms institucijoms anoniminio pranešėjo skundą, kuriame buvo teigiama, kad D. Trumpas siekė asmeninių politinių paslaugų iš Ukrainos, pažeisdamas JAV įstatymus.

Šis skundas tapo pagrindu D. Trumpo apkaltos procesui, sausį atvedusiam iki istorinio teismo Senate, per kurį buvo sprendžiama, ar prezidentas turėtų būti pašalintas iš pareigų.

Valstybės vadovas buvo apkaltintas sustabdęs oficialią karinę pagalbą Ukrainai, kad priverstų Kijevą padėti surinkti kompromituojančios medžiagos prieš tikėtiną D. Trumpo varžovą per 2020-ųjų JAV prezidento rinkimus – demokratą Joe Bideną (Džo Baideną).

Nutaręs, kad skundas yra pagrįstas, M. Atkinsonas – 55 metų veteranas vyriausybės teisininkas – perdavė jį Teisingumo departamentui ir Kongresui, tokiu būdu atverdamas kelią apkaltos tyrimui.

M. Atkinsonas vėliau liudijo Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto uždarame posėdyje, kur buvo klausinėjamas apie iškilusius įtarimus dėl D. Trumpo elgesio. Tuo metu Baltuoji rūmai stengėsi neleisti kitiems administracijos pareigūnams duoti parodymų.

Galiausiai respublikonų kontroliuojamas Senatas vasario pradžioje nubalsavo už D. Trumpo išteisinimą.

Nuo to laiko prezidentas dėjo pastangas, kad būtų atleista virtinė Baltųjų rūmų, Valstybės departamento ir Pentagono pareigūnų, bendradarbiavusių su tyrimu.

Daugeliui jau seniai buvo akivaizdu, kad M. Atkinsonas, kurį D. Trumpas paskyrė 2018 metais, dabar yra atsidūręs prezidento taikiklyje.

„Gyvybiškai svarbu, kad visiškai pasitikėčiau paskirtaisiais, dirbančiais generalinio inspektoriaus pareigose“, – D. Trumpas rašo laiške Senato žvalgybos komiteto aukščiausio rango nariams – Richardui Burrui (Ričardui Berui) ir Markui Warneriui (Markui Vorneriui).

„Šio generalinio inspektoriaus atžvilgiu [tokio pasitikėjimo] nebėra“, – pridūrė jis, bet išsamiau nepaaiškino.

Demokratas senatorius M. Warneris pasmerkė D. Trumpą už „tęsiamus mėginimus politizuoti valstybės žvalgybos agentūras“.

„Esant nacionalinei nepaprastajai padėčiai [dėl koronaviruso pandemijos], nesuvokiama, kad prezidentas vėl mėgina pakirsti žvalgybos bendruomenės tvarumą, atleisdamas dar vieną žvalgybos pareigūną vien už tai, kad jis atlieka savo darbą“, – rašė senatorius.

„Žvalgybos bendruomenės darbe lojalumas kuriam nors vienam asmeniui niekada nebuvo svarbiausia, – pabrėžė M. Warneris. – Svarbiausia – apsaugoti mus visus nuo tų, kas nori pakenkti mūsų šaliai.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS