D. Trumpas įsakė išvesti daugumą JAV karių iš Somalio | kl.lt

D. TRUMPAS ĮSAKĖ IŠVESTI DAUGUMĄ JAV KARIŲ IŠ SOMALIO

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) įsakė išvesti daugumą amerikiečių karių ir saugumo tarnybų darbuotojų iš Somalio, kur jie dalyvavo operacijos prieš džihadistų judėjimą „al Shabaab“, penktadienį pranešė Pentagonas.

D. Trumpas „nurodė Gynybos departamentui ir JAV Afrikos štabui perkelti daugumą žmonių ir išteklių iš Somalio iki 2021 metų pradžios“, sakoma departamento pranešime.

Pentagonas pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos „nesitraukia ir neatsiriboja nuo Afrikos“, tvyrant susirūpinimui dėl mažinamo Amerikos vaidmens įvairiose šio žemyno srityse.

„Toliau silpninsime smurtines ekstremistų organizacijas, galinčias kelti pavojų mūsų šaliai, taip pat užtikrinsime, kad būtų palaikomas mūsų strateginis pranašumas varžantis didžiosioms galioms“, – pridūrė Gynybos departamentas.

JAV Afrikos štabas Somalyje laikė apie 700 karių, taip pat kitų už JAV saugumo palaikymo operacijas atsakingų tarnybų darbuotojų ir privačių saugumo kontraktininkų, prisidėdavusių tiek rengiant smūgius prieš „al Shabaab“, tiek apmokant Somalio pajėgas.

Vykdydamas šias operacijas JAV kontingentas patyrė aukų, įskaitant vieno Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) darbuotojo žūtį lapkričio pabaigoje.

Laikinasis gynybos sekretorius Chrisas Milleris (Krisas Mileris) prieš savaitę apsilankė Somalyje ir „dar kartą patvirtino JAV ryžtą siekti, kad susilpnėtų smurtinės ekstremistų organizacijos, keliančios grėsmę JAV interesams, partneriams ir sąjungininkams šiame regione“, nurodė Pentagonas.

D. Trumpas paskutiniosiomis savo kadencijos savaitėmis nurodė apriboti JAV karinį vaidmenį keliuose šalyse.

Prezidentas paliepė iki sausio vidurio sumažinti JAV kontingentus Afganistane ir Irake, paliekant abiejose šalyse po 2,5 tūkst. karių.

Pentagonas penktadienį nurodė, kad dalis iš Somalio išvedamų amerikiečių bus perkelti į kaimynines šalis, kad galėtų toliau dalyvauti operacijose prieš ekstremistų grupuotes kartu su partnerių pajėgomis.

„JAV išlaikys gebėjimą vykdyti tikslines kovos su terorizmu operacijas Somalyje ir rinkti ankstyvuosius perspėjimus bei [stebėti] požymius, susijusius su grėsmėmis mūsų šaliai“, – pabrėžė Gynybos departamentas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Skaitytojas

Teisingai, nėr čia ko kišt savo resursus tiems laukiniams, yra daug aktualesnė Baltijos šalių gynyba nuo Maskolių ordos.

Anonimas

kur tik jankiu okupantu nera,ju visur pilna kad kurstytu karus ir grobu gamtinius isteklius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS