D. Trumpas sudarė trumpalaikį susitarimą, nutraukiantį rekordinį vyriausybės uždarymą | kl.lt

D. TRUMPAS SUDARĖ TRUMPALAIKĮ SUSITARIMĄ, NUTRAUKIANTĮ REKORDINĮ VYRIAUSYBĖS UŽDARYMĄ

  • 7

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį paskelbė sudaręs trumpalaikį susitarimą su Kongreso demokratais, atveriantį kelią trims savaitėms iš naujo atidaryti federalines institucijas ir užbaigti ilgiausią visų laikų JAV vyriausybės uždarymą.

„Pasiekėme susitarimą užbaigti uždarymą ir iš naujo atidaryti federalinę vyriausybę, – sakė D. Trumpas. – Netrukus pasirašysiu teisės aktą, atidarantį mūsų vyriausybę trims savaitėms, iki vasario 15-osios.“

Federalinės įstaigos iš dalies buvo uždarytos, nes demokratai, įnirtingai besipriešinantys D. Trumpo reikalavimui skirti lėšų sienos Meksikos pasienyje statyboms, blokuoja nutarimą dėl vyriausybės finansavimo.

Šįkart D. Trumpas, nors ir gynė savo sienos projektą, kurį jo dešiniosios stovyklos rinkėjai laiko itin svarbiu 2016-ųjų prezidento rinkimų kampanijos pažadu, nepaskelbė jokio tvirto pareiškimo dėl 5,7 mlrd. dolerių (apie 5 mlrd. eurų) sumos, reikalingos planui finansuoti.

Vėluoja skrydžiai

Niujorko LaGuardios (LaGvardijos) oro uoste penktadienį vėlavo daug skrydžių, oro eismo valdymo darbuotojams susidūrus su sunkumais, kilusiais dėl dalies federalinių institucijų uždarymo, ir padidėjus spaudimui politikams išspręsti esamus nesutarimus.

Federalinės aviacijos administracijos (FAA) tinklalapyje sakoma, kad atvykstantys lėktuvai vėlavo vidutiniškai beveik 1,5 val., ir priduriama, jog tai sutrikdė ir išvykimus.

Netoliese esančiuose Niuarko ir Filadelfijos oro uostuose taip pat vėlavo nemažai skrydžių.

Vienas AFP atstovas pareiškė naujienų agentūrai AFP, kad skrydžiai vėluoja, nes „truputį padidėjo atostogų dėl ligos“ išėjusių oro uostų darbuotojų.

„Sušvelninome (vyriausybės uždarymo) poveikį priimdami daugiau darbuotoju, keisdami reisų maršrutus ir prireikus didindami atstumus tarp orlaivių“, – pridūrė atstovas.

„Rezultatas buvo minimalus poveikis  veiksmingumui, bet išlaikomas tvaraus lygio nacionalinės oro erdvės sistemos  saugumas“, – pabrėžė jis.

LaGuardios oro uostas, trečias pagal dydį Niujorko regione, aptarnauja daugiausiai vidaus skrydžius.

Vėlavo 158 išskrendantys ir 154 atvykstantys reisai, tai yra, maždaug ketvirtadalis visų skrydžių, bet tik nedidelė jų dalis buvo atšaukti, rodo skrydžių stebėjimo tinklalapio „FlightAware“ duomenys.

Dauguma JAV federalinių oro uostų darbuotojų jau 35-ą dieną dirba neatlygintinai, kilus ginčui tarp demokratų įstatymų leidėjų ir prezidento D. Trumpo, reikalaujančio finansavimo sienos statybai JAV ir Meksikos pasienyje.

Ekspertai ir demokratų įstatymų leidėjai skambino pavojaus varpais dėl šios krizės potencialaus poveikio aviacijos saugumui.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) perspėjo socialiniame tinkle „Twitter“, kad vyriausybės uždarymas „stumia mūsų oro erdvės (saugumą) prie lūžio taško“.

Ji paragino D. Trumpą „liautis kėlus pavojų mūsų valstybės saugumui ir gerovei. Vėl atidarykite vyriausybę dabar!“

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

...

Berods ir Stalinas kažkada buvo vadinamas tikruoju šalies šeimininku... :/

Anonimas

Jeigu Trampas pasiduos demokratiniu atmatu spaudimui -- jam NEMATYTI II isrinkimo i prezidentus.

zelemunčikas

Po beveik šimtmečio Amerika vėl turi tikrąjį šalies šeimininką.Drebėkit skystablauzdžiai,pasivadinę dermokratais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS