D. Trumpas: tarp JAV ir Šiaurės Korėjos tvyro didžiulė pagarba | kl.lt

D. TRUMPAS: TARP JAV IR ŠIAURĖS KORĖJOS TVYRO DIDŽIULĖ PAGARBA

  • 1

Tarp Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos tvyro „didžiulė pagarba“, pirmadienį pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kuris, nepaisant neseniai Pchenjano surengtų raketų bandymų, prognozavo „daug gerų dalykų“.

„Asmeniškai aš manau, kad su Šiaurės Korėja įvyks daug gerų dalykų, jaučiu tai. Galbūt esu teisus, galbūt klystu, bet jaučiu tai“, – sakė D. Trumpas prasidėjus deryboms su Japonijos premjeru Shinzo Abe (Šindzu Abe) Tokijuje.

„Nuėjome ilgą kelią, – tęsė JAV lyderis. – Tarp Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos tikrai (tvyro) didžiulė pagarba.“

Šie D. Trumpo komentarai nuskambėjo nepaisant anksčiau šį mėnesį Pchenjano paleistų mažo nuotolio raketų. Šie bandymai, JAV prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Johno Boltono (Džono Boltono) teigimu, pažeidė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas.

Pats D. Trumpas sekmadienį nesutiko su tokiu J. Boltono vertinimu ir savo pranešime socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino tas raketas „nedideliais ginklais“, kurie „sukėlė nerimą kai kuriems mano žmonėms ir kitiems, bet ne man“.

JAV prezidentas šiuo metu vieši Tokijuje su valstybiniu vizitu. Pirmadienį jis tapo pirmuoju užsienio lyderiu, susitikusiu su naujuoju Japonijos imperatoriumi Naruhito (Naruhitu).

Po susitikimo su imperatoriumi D. Trumpas ir Sh. Abe susėdo prie derybų stalo. Per jųdviejų derybas turėtų būti aptarti prekybos, Šiaurės Korėjos ir kariniai klausimai, taip pat kitos diplomatinės krizės, įskaitant tarp Vašingtono ir Teherano iškilusią įtampą.

Skelbiama, kad Sh. Abe pasisiūlė būti tarpininku, be to, Japonijos premjeras svarsto galimybę nuvykti vizito į Iraną. Tuo metu D. Trumpas pareiškė esantis atviras deryboms su Teheranu.

„Manau, Iranas norėtų surengti derybas, ir jei jie to nori, mes irgi esame pasirengę“, – sakė JAV vadovas.

„Pažiūrėsime, kas įvyks, bet aš žinau, kad (Japonijos) premjeras Abe palaiko artimus santykius su Iranu“, – pridūrė D. Trumpas.

Pasak jo, „niekas nenori, kad įvyktų kažkas siaubinga, ypač aš“.

D. Trumpas taip pat sakė, kad JAV ir Japonijos santykiai „yra kaip niekad geri“, tačiau sąjungininkės tebesidera dėl prekybos susitarimo. Pirmadienį JAV lyderis dar pakartojo, kad jo šalis kenčia nuo „didžiulio disbalanso“ prekybos santykiuose su Japonija.

„Dirbame ties tuo, ir esu tikras, kad per tam tikrą laiką tai išspręsime“, – pridūrė JAV vadovas. Jis sakė besitikintis, kad sąjungininkės „kai ką paskelbs, tikriausiai rugpjūtį, ir tai bus labai gerai abiem šalims“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kai turi branduolinį ginklą, tave gerbia ir bijo net JAV teroristai. O kai neturi- ateina ir atima tavo naftą. Sadamas jo neturėjo -ir nebėra jo. Jei Iranas spės pasigaminti- irgi bus gerbiamas. O Venesuelą tik rusai gali išgelbėti....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS