D. Trumpas vėl pažėrė kaltinimų dėl rinkimų klastojimo | kl.lt

D. TRUMPAS VĖL PAŽĖRĖ KALTINIMŲ DĖL RINKIMŲ KLASTOJIMO

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį pažėrė virtinę nepagrįstų pareiškimų, kad iš jo sukčiaujant mėginama atimti pergalę rinkimuose, kai balsų skaičiavimas svarbiausiose valstijose parodė, jog jo varžovo demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) šansai laimėti vis labiau didėja.

„Jie mėgina pavogti rinkimus“, – praėjus dviem dienoms po balsavimo pabaigos pareiškė D. Trumpas skelbdamas neįprastą pareiškimą Baltuosiuose rūmuose.

Nors nepateikė jokių įrodymų ir nesutiko atsakyti į ten buvusių žurnalistų klausimus, D. Trumpas per beveik 17 minučių trukusią kalbą pažėrė kurstančių pareiškimų apie šalies demokratijos procesą, kokių nebuvo pasakęs dar joks JAV prezidentas.

Pasak D. Trumpo, demokratai pasitelkė „neteisėtus balsus“, kad „pavogtų iš mūsų rinkimus“.

„Jeigu suskaičiuosit [tik] teisėtus balsus – aš lengvai laimiu, – tvirtino jis. – Jie mėgina suklastoti rinkimus. Ir mes negalime to leisti.“

Nepaisant šios retorikos, D. Trumpo nusiskundimai konkrečiai buvo nutaikyti į didžiulį skaičių paštu iš anksto atsiųstų balsalapių.

Jie mėgina pavogti rinkimus.

Šiais metais smarkiai išaugęs balsavimo paštu populiarumas atspindėjo rinkėjų troškimą neužsikrėsti koronavirusu sausakimšose balsavimo apylinkėse siaučiant COVID-19 pandemijai, jau nusinešusiai daugiau kaip 230 tūkst. amerikiečių gyvybių.

Tačiau, kadangi D. Trumpas dažnai neigdavo pandemijos rimtumą ir ragino savo šalininkus nepalaikyti balsavimo paštu, šį būdą pasirinko daug mažiau respublikonų rinkėjų, palyginus su demokratų šalininkais.

Kelios didelės JAV televizijos nutraukė tiesioginę D. Trumpo renginio transliaciją vos jam prasidėjus. Televizija MSNBC nurodė, kad jai reikia pataisyti prezidento klaidingus teiginius.

Didėjanti parama J. Bidenui

Taip pat pasirodė ženklų, kad respublikonų parama prezidentui ima eižėti.

Atstovų Rūmų narys Willas Hurdas (Vilas Herdas) sakė, kad D. Trumpo raginimas sustabdyti balsų skaičiavimą yra „pavojingas ir neteisingas, pakertantis patį pamatą, ant kurio buvo pastatyta ši šalis“.

Konservatyvių pažiūrų Ruperto Murdocho (Ruperto Merdoko) žiniasklaidos imperija, regis, ėmė keisti toną. Jo laikraštis „New York Post“ D. Trumpo įtarimus dėl sukčiavimo pavadino „neturinčiais pagrindo“, o televizija „Fox News“ nepasidavė respublikonų spaudimui anuliuoti prognozę, kad D. Trumpas pralaimės jo šansams itin svarbioje Arizonoje.

D. Trumpo tirada pasigirdo informacijai iš balsų dar nesuskaičiavusių valstijų rodant, kad J. Bidenas artėja pergalės link.

77 metų J. Bidenui dar trūksta vienos, daugiausiai – dviejų svarbių valstijų, kad galėtų perimti Baltuosius rūmus. 74 metų D. Trumpui, kad išliktų valdžioje, reikia vis sunkiau pasiekiamo pergalių daugelyje valstijų derinio.

J. Bidenas, kuris žadėjo sutaikyti šalį po visuomenę nepaprastai skaldžiusių ketverių D. Trumpo valdymo metų, ragino „žmones išlikti ramius“.

„Neabejojame, kad baigus skaičiavimą, senatorė [Kamala] Harris (Kamala Haris) ir aš būsime paskelbti nugalėtojais“, – žurnalistams sakė J. Bidenas Delavero valstijos Vilmingtono mieste, kuriame gyvena.

„Procesas veikia, – sakė jis. – Skaičiavimas baigiamas. Greitai žinosime.“

JAV prezidento rinkimai 2020

Scanpix nuotr.

Nulems Pensilvanija?

Džordžijoje, kuri paprastai remia respublikonus, D. Trumpas turėjo labai mažą, mažiau nei 1,9 tūkst. balsų persvarą, kuri sparčiai tirpo.

Arizonoje ir Nevadoje nedidele persvara pirmavo J. Bidenas. Jei jis laimės abiejose šiose valstijose, jis laimės ir visos šalies rinkimus.

Tačiau didžiausia dėlionės dalis buvo Pensilvanija, kur pradinė D. Trumpo persvara vėl pamažu nyko, rinkimų pareigūnams skaičiuojant paštu atsiųstus balsalapius. Paštu dažniau balsuoja demokratus palaikantys rinkėjai.

Demokratų kandidatas jau yra užsitikrinęs 253 iš 538 Rinkikų kolegijos balsų, paskirstytų visoms 50 valstijų. Priskaičiavus Arizoną, kur pergalę J. Bidenui prognozuoja „Fox News“ ir naujienų agentūra AP, jis turi 264 rinkikų balsus.

Jei J. Bidenas laimės Pensilvanijoje, jis gaus dar 20 rinkikų balsų ir iškart užsitikrins 270 balsų, būtinų pergalei rinkimuose.

Naujausi duomenys rodė, kad D. Trumpo persvara šioje valstijoje sumažėjo iki maždaug 42 tūkst. balsų, o demokratų tvirtovėje Filadelfijoje dauguma balsų dar nesuskaičiuoti.

GALERIJA

  • D. Trumpas vėl pažėrė kaltinimų dėl rinkimų klastojimo
  • D. Trumpas vėl pažėrė kaltinimų dėl rinkimų klastojimo
  • D. Trumpas vėl pažėrė kaltinimų dėl rinkimų klastojimo
  • D. Trumpas vėl pažėrė kaltinimų dėl rinkimų klastojimo
  • D. Trumpas vėl pažėrė kaltinimų dėl rinkimų klastojimo
  • D. Trumpas vėl pažėrė kaltinimų dėl rinkimų klastojimo
  • D. Trumpas vėl pažėrė kaltinimų dėl rinkimų klastojimo
  • D. Trumpas vėl pažėrė kaltinimų dėl rinkimų klastojimo
  • D. Trumpas vėl pažėrė kaltinimų dėl rinkimų klastojimo
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Joo

Trumpas Baltijos šalių prezidentus supainiojo su Balkanais. Paaiškėjo, kad nežino kur yra Danija. ES lygina su Kinija ir pan. Tokio blogo prezidento JAV dar neturėjo.

O kas

O kas su rikimais ivyko lietuvoje ar ne tas pats

Masinis

demokratu balsavimas pastu gali tik patvirtinti Trampo teiginius.Amerikos balsavimo sistema verta labai rimtu pasaipu.Kas vyksta siuose rinkimuose, visam pasauliui atrodo truputi idiotiska.Kaip gali buti leidziama balsuoti pastu ir tiesioginiu rinkimu diena, netelpa galvoje.Renka visos valstybes vadova, o kiekviena valstija ir jos gubernatorius turi savo rinkimine komisija ir savo tvarka.Valstijos teismai ir gubernatorius atstovudamas demokratams, jems ir kuria tvarkos palankuma.Panaseja, kad tokia demokratija yra ne demokratija, o chaosas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS