Aštrėjant JAV priešpriešai su Iranu D. Trumpas kreipsis į tautą | kl.lt

AŠTRĖJANT JAV PRIEŠPRIEŠAI SU IRANU D. TRUMPAS KREIPSIS Į TAUTĄ

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) laukia vienas didžiausių išbandymų per jo kadenciją, Iranui apšaudžius balistinėmis raketomis bazes Irake, kuriose laikoma amerikiečių karių.

Baltieji rūmai paskelbė, kad D. Trumpas dėl šios atakos – ryžtingiausio tiesioginio Irano puolimo nuo 1979 metų, kai buvo užimta Amerikos ambasada Teherane – kreipsis į tautą trečiadienį 11 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku.

Irano smūgis buvo atsakas į praeitą savaitę JAV surengtą karinį smūgį Bagdade, per kurį buvo nukautas itin įtakingas iraniečių generolas Qasemas Soleimani (Kasemas Soleimanis).

Raketų smūgiai Teheraną ir Vašingtoną pavojingai priartino prie karo. Pasaulio akys nukrypo į D. Trumpą, svarstantį, ar atsakyti į šį puolimą didesne karine galia. Respublikonas prezidentas nuo antradienio vakaro vietos laiku, kai buvo gauta žinia apie antpuolį, tarėsi su nacionalinio saugumo patarėjais, bet kol kas niekaip neužsiminė, koks bus atsakas.

„Viskas gerai!“ – sakoma jo „Twitter“ žinutėje.

Praeitą penktadienį Irano revoliucinės gvardijos užsienio operacijų vadas Q. Soleimani buvo nukautas per JAV bepiločio lėktuvo smūgį netoli Bagdado oro uosto. Iranas pažadėjo keršyti, bet atrodo, kad per jo raketų smūgį jokie amerikiečiai nenukentėjo, sakė vienas JAV pareigūnas.

Raketos smogė dviem bazėms – Irako šiauriniame Arbilio mieste ir vakariniame Ain al Asade.

Faktas, kad aukų tarp amerikiečių nėra, gali rodyti, kad Iranas nesuinteresuotas – bent jau kol kas – eskaluoti konfliktą su Vašingtonu. Tai gali suteikti D. Trumpui progą apraminti ryšius su Teheranu ir atitraukti savo šalį nuo karo slenksčio. D. Trumpas, siekiantis vėliau šiais metais būti perrinktas, anksčiau yra žadėjęs išvesti Jungtines Valstijas iš „nesibaigiančio karo“.

Vis dėlto jo retorika pastarosiomis dienomis buvo grėsminga. Likus kelioms valandoms iki trečiadienį paryčiais Irano laiku įvykdytų smūgių prezidentas žurnalistams Ovaliajame kabinete sakė: „Jeigu Iranas padarys kažką, ko jie neturėtų daryti, jie nukentės nuo pasėkmių – ir labai smarkiai.“

Demokratai savo ruožtu ragino D. Trumpą susilaikyti nuo priešpriešos su Iranu karinio eskalavimo.

Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Eliotas Engelis sakė, kad administracija privalo skubiai „išpainioti mus iš [padėties], galinčios vesti į visavertį karą ir siaubingas aukas“. Jis pridūrė nuogąstaujantis, kad padėtis tampa nevaldoma.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ha ha

ApsimizzO haha usa

Pasauli

Pasauli, stabdyk žudiką Trampą!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS