D. Trumpo kampanijos patarėjas prisipažįsta palaikęs ryšius su Rusija | kl.lt

D. TRUMPO KAMPANIJOS PATARĖJAS PRISIPAŽĮSTA PALAIKĘS RYŠIUS SU RUSIJA

  • 2

Dar vienas Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentinės kampanijos patarėjas užsienio reikalų klausimais prisipažino palaikęs ryšius su rusų pareigūnais per praėjusių metų rinkimus ir siūlęs respublikonui kampanijos metu nuvykti į Rusiją.

Buvęs investicijų bankininkas ir Rusijos ekspertas Carteris Page'as (Karteris Peidžas) praėjusią savaitę per Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto posėdį sakė, kad „trumpai“ buvo susitikęs su Rusijos vicepremjeru Arkadijumi Dvorkovičiumi per savo „privačią“ kelionę į Maskvą 2016-ųjų liepą. Ši informacija paaiškėjo iš jo parodymų stenogramos, paviešintos vėlyvą pirmadienį.

Jis taip pat sakė, kad 2016-ųjų gegužę siūlė D. Trumpui nuvykti į Rusiją susitikti su vietos pareigūnais ir pasakyti kalbą.

Tą patį mėnesį kitas respublikono patarėjas užsienio politikos klausimais George'as Papadopoulos (Džordžas Papadopulas) irgi siūlė D. Trumpui apsilankyti Maskvoje, rodo praėjusią savaitę paskelbti teismo dokumentai.

C. Page'o parodymai prisidėjo prie augančio kiekio įrodymų, kad D. Trumpo kampanijos komanda 2016-aisiais palaikė ryšius su Rusija, o tuo pat metu Maskva vykdė programišių ir dezinformacijos operaciją, esą siekdama sudaryti palankias sąlygas respublikono pergalei JAV prezidento rinkimuose.

Atstovų Rūmų ir Senato Žvalgybos komitetai bei Teisingumo departamento specialusis prokuroras tebevykdo savo tyrimus dėl galimų respublikono kampanijos ryšių su rusų pareigūnais siekiant jų pagalbos rinkimuose įveikti demokratų kandidatę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Kelionės į Rusiją

C. Page'as Atstovų Rūmų komitetui per posėdį, ketvirtadienį vykusį už uždarų durų, sakė, kad D. Trumpo kampanijoje jis tebuvo savanoris patarėjas užsienio politikos klausimais ir niekada nesusitiko ir nesikalbėjo su pačiu respublikonų kandidatu. Be to, jis tvirtino neturėjęs netinkamų ryšių su Rusija.

Vis dėlto per apklausą jis prisipažino, kad liepą ir gruodį per savo keliones į Rusiją jis buvo susitikęs su A. Dvorkovičiumi, kitais pareigūnais, verslininkais ir įtakingais akademikais.

C. Page'as tvirtino perspėjęs Jeffą Sessionsą (Džefą Sešonzą), dabartinį JAV generalinį prokurorą, kuris tuo metu buvo D. Trumpo kampanijos užsienio politikos komandos lyderis, apie planuojamą kelionę į Maskvą, kur vienas universitetas buvo pakvietęs jį skaityti paskaitos.

Jis sakė, kad sugrįžęs iš tos kelionės jis išsiuntė kampanijos vyresniesiems pareigūnams elektroninį laišką, kuriame rašė, jog Maskvoje jis ne tik skaitė paskaitą, bet ir nuveikė šį tą daugiau.

„Greitai jums atsiųsiu ataskaitą dėl kai kurių įspūdingų įžvalgų ir informacijos, kurią gavau iš kelių Rusijos įstatymų leidėjų ir vyresniųjų tenykščio prezidento administracijos narių“, – rašė C. Page'as.

Pranešama, kad kai kurie C. Page'o ir G. Papadopoulos kontaktai Rusijoje sutapo. Federalinis tyrimų biuras (FTB) nurodė, kad pastarasis nuo praėjusių metų kovo iki rugsėjo vyresniesiems D. Trumpo kampanijos pareigūnams išsiuntė nemažai elektroninių laiškų, kuriuose rašė turintis ryšių Rusijoje ir siūlė respublikonų kandidatui nuvykti į Maskvą.

Nė vienu iš tų patarėjų pasiūlymu nebuvo pasinaudota, o Baltųjų rūmų pareigūnai tvirtina, kad C. Page'as ir G. Papadopoulos tebuvo neįtakingi kampanijos veikėjai, turėję labai nedaug pareigų.

Praėjusią savaitę G. Papadopoulos prisipažino melavęs FTB apie savo ryšius su Kremliumi 2016 metais.

Savo parodymuose C. Page'as smarkiai nuvertino savo vaidmenį kampanijoje. Komitetui jis sakė, kad niekada nebuvo „susitikęs“ su D. Trumpu ir niekada „tiesiogiai“ su juo nesikalbėjo.

Tačiau jis taip pat sakė, kad „dalyvavau daugybėje susitikimų su juo (D. Trumpu) ir daug iš jo išmokau“.

Praėjusią savaitę buvęs D. Trumpo rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas (Polas Manafortas) ir dar vienas buvęs padėjėjas pasirodė teisme ir padarė kaltės nepripažinimo pareiškimus dėl sąmokslo prieš JAV, pinigų plovimo ir kelių kitų kaltinimų, kurie jiems buvo pateikti specialiajam prokurorui Robertui Muelleriui (Robertui Miuleriui) atliekant tyrimą dėl Rusijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

O jį tardė Abu-graibo metodais?..

Anonimas

Kokia dabar jau to kapstymo nauda

SUSIJUSIOS NAUJIENOS