D. Tuskas: nebus jokio kompromiso, jei V. Orbanas ir R. Fico abejos dėl Ukrainos | kl.lt

D. TUSKAS: NEBUS JOKIO KOMPROMISO, JEI V. ORBANAS IR R. FICO ABEJOS DĖL UKRAINOS

  • 0

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pirmadienį pareiškė, kad joks kompromisas su Vengrijos ir Slovakijos kolegomis neįmanomas, jei jie atsisakys atvirai palaikyti Ukrainą, kovojančią su Rusijos invazija.

D. Tuskas antradienį Prahoje susitiks su Čekijos, Vengrijos ir Slovakijos premjerais, atitinkamai Petru Fiala, Viktoru Orbanu ir Robertu Fico (Robertu Ficu) vadinamosios Višegrado grupės susitikime.

Paramos Ukrainai klausimas sukėlė nesutarimų tarp šių keturių Vidurio Europos valstybių, kurios visos yra NATO ir Europos Sąjungos narės, V. Orbanui ir R. Fico kritikuojant karinę pagalbą Kyjivui.

V. Orbanas kelis mėnesius blokavo 50 mlrd. eurų ES pagalbos paketą, o R. Fico atsisako teikti karinę pagalbą karo alinamai šaliai, reikšdamas abejones dėl jos suvereniteto ir ragindamas siekti taikos su Rusija.

„Jei esate NATO ir ES narė, pagal apibrėžimą ir pačią šios narystės prigimtį turite remti Ukrainą jai ginantis nuo Rusijos invazijos, – žurnalistams sakė D. Tuskas. – Jei kas nors to nesupranta, – ir tai atvirai pasakysiu rytoj Prahoje – atsiduria [...] už mūsų bendruomenių ribų ir dėl to negalima daryti jokių kompromisų.“

Lenkų ministras pirmininkas pridūrė, kad visa tai pasakys V. Orbanui į akis, kai jie susitiks Prahoje, ir kad jį pribloškė pastarojo meto R. Fico pareiškimai dėl Ukrainos.

„Tai nebus malonus ar paprastas susitikimas“, – sakė D. Tuskas po susitikimo su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau (Džastinu Triudo) Varšuvoje.

Pasak jo, šis susitikimas bus Višegrado grupės išbandymas. Lenkijos premjeras teigė, kad grįžęs namo atvirai pasakys, ar keturių šalių klubas vis dar turi pagrindo egzistuoti.

Višegrado grupė buvo įkurta 1991 metais, praėjus dvejiems metams po to, kai minimos keturios šalys nutraukė keturis dešimtmečius trukusį komunistų valdymą ir buvimą sovietų įtakos sferoje.

Turint omenyje šią istorinę patirtį, „paradoksalu, kad Budapeštas ir Bratislava šiomis dienomis siunčia šiuos dviprasmiškus signalus dėl [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino ir Rusijos“, pridūrė D. Tuskas.

Gairės: Donaldas Tuskas, Vengrija, karas Ukrainoje, Viktoras Orbanas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS