D. Tuskas: stipri ES daro Lenkiją stipresnę | kl.lt

D. TUSKAS: STIPRI ES DARO LENKIJĄ STIPRESNĘ

  • 0

Paskirtasis Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį Seime pristatydamas savo politinę programą prieš balsavimą dėl jo siūlomos vyriausybės pasisakė už stiprią Europos Sąjungą, mat tokia ji stiprintų ir jo šalį.

„Esame stipresni, suverenesni, kai stipresnė ne tik Lenkija, bet ir Europos Sąjunga“, – sakė D. Tuskas įstatymų leidėjams.

Jis taip pat patikino, kad jo vyriausybė sutelks jėgas siekdama, kad pasaulis būtų įsipareigojęs toliau padėti Ukrainai.

D. Tuskas sakė, kad jam skaudu girdėti, jog Ukrainos prezidentas turi nuolat bandyti įtikinėti pasaulio lyderius, kad reikia toliau remti jo šalies kovą su Rusijos invazija.

Jis sakė, kad jo koalicinės vyriausybės prioritetas bus įtikinti lyderius, kad reikia toliau padėti Ukrainai gintis, o tai atitinka ir laisvojo pasaulio interesus.

„Garsiai ir aiškiai reikalausime, kad laisvasis pasaulis, Vakarai, visapusiškai mobilizuotųsi ir paremtų Ukrainą šiame kare. Alternatyvos nėra“, – sakė D. Tuskas, pristatydamas savo politinę programą parlamentui.

Lenkijos įstatymų leidėjai antradienio popietę balsuos dėl D. Tusko siūlomos naujos centristų vyriausybės, ir tikimasi, kad ji sulauks pakankamos paramos, kad būtų nutrauktas aštuonerius metus trukęs dešiniųjų valdymas.

Politikos veterano ir buvusio Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko D. Tusko kabinetas gali būti prisaikdintas jau trečiadienį, todėl jis, kaip naujasis ministras pirmininkas, galės dalyvauti ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiančiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime.

D. Tuskas, kuris anksčiau, 2007–2014 metais, ėjo Lenkijos ministro pirmininko pareigas, o 2014–2019 metais buvo EVT pirmininkas, pažadėjo pasiekti, kad būtų atblokuoti milijardai eurų ES paramos, kuri buvo įšaldyta dėl ilgalaikės įtampos tarp Briuselio ir kadenciją baigiančios lenkų vyriausybės.

Jis taip pat sakė, kad atkurs Lenkijos patikimumą Bendrijoje ir suteiks jai svarbų balsą tebesitęsiant karui kaimyninėje Ukrainoje.

Esame stipresni, suverenesni, kai stipresnė ne tik Lenkija, bet ir Europos Sąjunga.

Tiek Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), tiek Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis per „X“ nusiuntė D. Tuskui savo sveikinimus.

Balsavimui dėl pasitikėjimo D. Tusko vyriausybe rengiamasi po to, kai PiS atstovas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) nesugebėjo užsitikrinti pakankamos paramos Seime savo vyriausybei.

Spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose konservatoriai laimėjo daugiausia vietų, tačiau nesugebėjo iškovoti daugumos. Vis dėlto PiS ministrui pirmininkui M. Morawieckiui buvo pirmajam suteiktas šansas pamėginti suformuoti naują vyriausybę.

Nors D. Tusko Pilietinė platforma rinkimuose liko antra, ji užsitikrino daugumą susijungusi su dviem mažesnėmis proeuropietiškomis opozicinėmis politinėmis grupėmis – „Trečiuoju keliu“ ir „Naująja kaire“.

Gairės: Lenkija, ministras pirmininkas, Donaldas Tuskas, ES, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS