Danija siekia nustatyti baudžiamąją atsakomybę už Korano egzempliorių deginimą | kl.lt

DANIJA SIEKIA NUSTATYTI BAUDŽIAMĄJĄ ATSAKOMYBĘ UŽ KORANO EGZEMPLIORIŲ DEGINIMĄ

  • 1

Danijos parlamentas antradienį svarstys įstatymo projektą, kuriuo siekiama uždrausti Korano egzempliorių deginimą po to, kai virtinė islamo šventosios knygos išniekinimo atvejų šioje Skandinavijos šalyje sukėlė musulmonų šalių pyktį.

Liepos pabaigoje beveik 1 tūkst. protestuotojų bandė žygiuoti iki Danijos ambasados įtvirtintoje Bagdado Žaliojoje zonoje, reaguodami į ugningo dvasininko Moqtados Sadro (Moktados Sadro) raginimą.

Danijos vyriausybė teigė, kad įtampa kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Įstatymo projektu siekiama nustatyti baudžiamąją atsakomybę už „viešą arba su tikslu paskleisti platesniam ratui netinkamą teksto, turinčio didelę religinę reikšmę religinei bendruomenei, traktavimą“, teigiama parlamento interneto svetainėje pateiktoje santraukoje.

Už tai grėstų iki dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Nuo šių metų liepos 21 iki spalio 24 dienos Danijoje užfiksuoti 483 knygų ar vėliavų deginimo atvejai, rodo šalies policijos duomenys.

Rugpjūčio pabaigoje paskelbtas pirmasis įstatymo projekto variantas buvo iš dalies pakeistas po to, kai buvo išsakyta kritika, kad juo ribojama saviraiškos laisvė ir kad bus sunku užtikrinti jo vykdymą.

Po pakeitimų, kuriuos dabar siūlome, įstatymu bus lengviau vadovautis, taip pat ir policijai bei teismams.

„Įstatymo projektas buvo susiaurintas, kad būtų konkrečiai nukreiptas prieš netinkamą elgesį su didelės religinės svarbos šventraščiais“, – sakoma Teisingumo ministerijos pareiškime.

Iš pradžių planuota, kad įstatymo projektas bus taikomas didelės religinės svarbos objektams.

Kritika

Pirmasis įstatymo projekto variantas buvo kai kurių kritikuotas – politikų, menininkų, žiniasklaidos ir žodžio laisvės ekspertų, kurie manė, kad juo grįžtama prie 2017 metais Danijoje panaikinto šventvagystės įstatymo.

Policijos ir teismų pareigūnai taip pat nuogąstavo, kad jį bus sunku įgyvendinti.

„Po pakeitimų, kuriuos dabar siūlome, įstatymu bus lengviau vadovautis, taip pat ir policijai bei teismams“, – pareiškime teigė teisingumo ministras Peteris Hummelgaardas (Pėteris Humelgordas), pažymėdamas, kad terorizmo grėsmė Danijai sustiprėjo.

Naujasis teisės aktas būtų įtrauktas į Danijos baudžiamojo kodekso 12 skyrių, skirtą nacionaliniam saugumui.

2006 metais paskelbus pranašo Muhammado (Muhamado) karikatūras, musulmonų pasaulyje kilo pykčio ir smurtinių protestų prieš Daniją banga.

Po pirmojo svarstymo antradienį pasiūlytą įstatymo projektą turi išnagrinėti komitetas, o po to, prieš balsuojant, jis turi būti pateiktas dar dviem svarstymams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Idiotai danų valdžia mums nereikia musulmonų gal korano deginimas kiek atgrasys juos nuo europos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS