Danijoje – lyčių lygybės iniciatyvos: į kariuomenę ketina šaukti ir moteris | kl.lt

DANIJOJE – LYČIŲ LYGYBĖS INICIATYVOS: Į KARIUOMENĘ KETINA ŠAUKTI IR MOTERIS

  • 6

Danijos valdžia paskelbė, kad ketina šaukti moteris į kariuomenę. Taip Danija taptų viena iš nedaugelio valstybių, kuriose moterys privalo tarnauti ginkluotosiose pajėgose.

Europoje tokios šalys dvi – Norvegija ir Švedija. Iki šiol danės į kariuomenę galėjo stoti savanoriškai ir tą jos daro aktyviai.

„Manau, svarbu, jog karinę tarnybą papildytų plataus užmojo lyčių lygybės iniciatyvos. Pirmiausia, manau, kad tai svarbu, nes turime daugiau žinoti, į kokią vietą įpareigojame pateikti Danijos jaunimą“, – kalbėjo moterų veteranių pirmininkė Karen Philippa Larsen.

Pernai Danijos ginkluotosiose pajėgose tarnavo 4,7 tūkst. šauktinių, iš kurių net ketvirtadalis buvo moterys.

„Tai laikoma vyriška darbo vieta, kuriai būdinga vyriška tvarka. Daugelį metų Danijos kariuomenėje buvo vykdoma įvairovės politika, kuria buvo bandoma pakeisti kariuomenės sudėtį“, – nurodė universiteto profesorė Kathrine Bjerg Bennike.

Karių sąjunga tikina sulaukianti ir skundų iš moterų, kurios jaučiasi spaudžiamos pasitraukti iš ginkluotųjų pajėgų dėl lyties, o ginkluotosioms pajėgoms esą vis dar būdingas seksistinis tonas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

 

„Šiuo metu moterys laimingesnės, kad yra šaukiamos į karinę tarnybą, nei vyrai. Taip pat turime duomenų, rodančių, kad moterys yra laimingesnės gyvendamos su vyrais, nei vyrai su moterimis. Taigi, šiuo metu pačioje karo prievolėje nematome didelės problemos, kad moterys į ją ateitų lygiomis sąlygomis su vyrais. Manome, kad prie jų prisijungs daugiau moterų, o tai taip pat prisidės prie kultūrinių pokyčių ne tik ginkluotosiose pajėgose, bet ir visoje šalyje“, – šnekėjo Šauktinių tarybos narė Sandra Thorshauge.

Pertvarkydama kariuomenę Danija pailgins ir tarnybos laiką tiek vyrams, tiek moterims. Tarnybos laikas pailgės nuo keturių iki vienuolikos mėnesių. Pirmuosius penkis mėnesius šauktiniai esą mokysis bazinio kurso, o likusį laiką tarnaus vienoje iš kariuomenės rūšių, įskaitant karines jūrų ir oro pajėgas.

„Žinoma, yra dalykų, kuriuos reikia įgyvendinti, jei norite, kad šauktinių būtų daugiau. Reikia sutvarkyti apgyvendinimo sąlygas, užtikrinti, kad būtų pakankamai žmonių jiems apmokyti. Tačiau kalbant apie kultūrą, manome, kad daugiau moterų prisidės. Tada turėsime ir įvairesnę gynybą“, – teigė S. Thorshauge.

Tikimasi, kad moterys į kariuomenę Danijoje bus pradėtos šaukti nuo 2026-ųjų. Lietuvoje moterys gali tarnauti tapdamos savanorėmis. Šalies ginkluotuose pajėgose šiuo metu moterų yra apie dešimtadalį.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Feministes turetu dziaugtis tokiu nutarimu. Pagarba Danijai.

Pas

Mus tos valkatos tik su plakatais šlaistosi už visokias mažumas galėtų geriau ginklą į rankas paimt

to Išvada

Pries eidamos i fronta pasidazys lupeles, susisukuos plaukelius, pasikvepins gucci kvepaliukais, nusilakuos nagelius, pasipudrins, nusiskus kushiuka... ir t.t. Gal tokios karininkes nenudobs, bet i nelaisve tikrai paims.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS