Danijos vandenyse atnaujinti „Nord Stream 2“ tiesimo darbai | kl.lt

DANIJOS VANDENYSE ATNAUJINTI „NORD STREAM 2“ TIESIMO DARBAI

  • 0

Užbaigus paruošiamuosius darbus Danijos vandenyse, buvo atnaujinti Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą „Nord Stream 2“ vamzdyno tiesimo darbai, pranešė projektą įgyvendinantis koncernas.

„Nord Stream 2“ yra 10 mlrd. eurų vertės dujotiekis, tiesiamas po Baltijos jūra ir skirtas padvigubinti Rusijos gamtinių dujų tiekimą į didžiausią Europos ekonomiką Vokietiją.

Jungtinės Valstijos ir kelios Europos šalys kritikuoja projektą teigdamos, kad jis padidins Vokietijos ir ES priklausomybę nuo Rusijos dujų tiekimo srityje.

Rusijos vamzdžių klojimo laivas „Fortūna“ „sėkmingai baigė bandymus jūroje ir šiandien pradėjo kloti vamzdžius Danijos vandenyse“, sakoma trumpame bendrovės paskelbtame pranešime, kuriame priduriama, jog „visi darbai atliekami laikantis atitinkamų leidimų“.

Gruodžio mėnesį Vokietijos vandenyse buvo atnaujinti projekto statybos darbai, kurie dėl JAV sankcijų grėsmės buvo sustabdyti beveik metams.

Tuo tarpu Danijos institucijos leido „Nord Stream“ vykdyti darbus šalies vandenyse nuo sausio 15 dienos.

Projektą intensyviai kritikuoja Jungtinės Valstijos. Ypač aktyvi buvo buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija, siekusi skatinti JAV dujų naudojimą, kuri atvirai kritikavo ES šalis dėl jų priklausomybės nuo iš Rusijos gaunamos energijos.

Lenkija, Ukraina ir Baltijos valstybės taip pat aktyviai priešinasi dujotiekio tiesimui, nerimaudamos, kad jis padidins Europos priklausomybę nuo energijos šaltinių iš Rusijos, kurią Maskva galėtų panaudoti politiniam spaudimui daryti.

Prancūzija pirmadienį paragino Vokietiją atsisakyti dujotiekio, protestuodama dėl opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sulaikymo Maskvoje, tačiau šis prašymas Berlyne nebuvo išgirstas.

Penktadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel pripažino, kad dujotiekis yra „prieštaringas projektas“, tačiau teigė, kad šiuo klausimu „galima kartu rasti sprendimus“.

Dujotiekis šiuo metu yra beveik baigtas, o didžioji dalis likusių vamzdžių klojimo darbų bus atliekama vandenyse prie Danijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS