Danijos žemės ūkio ministras atsistatydino dėl atsako į audinių ūkiuose aptiktą koronavirusą | kl.lt

DANIJOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ATSISTATYDINO DĖL ATSAKO Į AUDINIŲ ŪKIUOSE APTIKTĄ KORONAVIRUSĄ

  • 2

Danijos maisto, žemės ūkio ir žvejybos ministras trečiadienį paskelbė atsistatydinantis dėl kontroversijos, supančios vyriausybės nurodymą išskersti visas šalyje esančias audines, kai kuriuose jų ūkiuose aptikus mutavusio koronaviruso.

Mogensas Jensenas savo feisbuko paskyroje pranešė, kad ministrei pirmininkei Mettei Frederiksen pateikė prašymą dėl atsistatydinimo, kadangi jis nesulaukė reikiamo palaikymo Danijos parlamente.

M. Jensenui daromas spaudimas pradėjo didėti tuomet, kai mažumos vyriausybė, kuriai jis priklauso, paskelbė apie nurodymą išnaikinti visas 17 mln. šalyje esančių audinių be jokio teisinio pagrindo.

Susirūpinimas daugiausiai siejamas su vienu iš penkių su audinėmis siejamų koronaviruso atmainų, su vadinamuoju penktuoju židiniu, kurio viruso atmaina silpniau reaguoja į antikūnus, o tai kelia nerimą dėl ateities vakcinų veiksmingumo.

Vyriausybei vėliau teko pripažinti, kad, pagal dabartinius šalies įstatymus, ji neturėjo teisės nurodyti išskersti ir sveikas audines ir galėjo tokį žingsnį tik rekomenduoti.

Nepaisant vyriausybės pripažinimo, kad nurodymas buvo neteisėtas, audinių skerdimas šalyje tęsiasi toliau, o vyriausybė pasiūlė priimti įstatymą, draudžiantį šalyje veisti audines iki 2021 metų pabaigos.

Trečiadienį Danijos veterinarijos ir maisto administracija (DVFA) paskelbė, kad buvo išnaikintos visos koronaviruso paveiktuose ūkiuose buvusios audinės.

Institucija nepatikslino, kiek dėl kailio auginamų žvėrelių buvo išnaikinta, tik pranešė, kad naikinime dalyvavo 284 audinių ūkiai.

Dar 25-iuose šių žvėrėlių ūkiuose yra tiriami įtariami koronaviruso atvejai, pridūrė institucija.

Lina Linkevičiūtė (DPA)

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Mes

Žmonės virusus nešioja-užsikrečia,per orą-daiktus..kt Kas paneigs ,kad tarp gyvnūnų jis neplinta..?Augintiniai šunys-katės nejau jų kailis ar kitoks,kad nenešioja ar nelimpantis....?

Medeine

Absoliutus nesiskaitymas su gyvybe,kaip siuksles uzkasineja.Katalikiskas pasaulis ritasi i praraja,pagonis nusauta gyvuna pagerbdavo,indenai taip pat elgesi o cia ziauru ziuret

SUSIJUSIOS NAUJIENOS