Daugiau detalių apie princo Philipo laidotuves: neįprastas katafalkas ir ribotas dalyvių skaičius | kl.lt

DAUGIAU DETALIŲ APIE PRINCO PHILIPO LAIDOTUVES: NEĮPRASTAS KATAFALKAS IR RIBOTAS DALYVIŲ SKAIČIUS

Didžiosios Britanijos karalienės Elisabeth (Elžbietos) II vyro princo Philipo (Filipo) laidotuvės įvyks ateinančią savaitę, šeštadienio vakare pranešė Bakingamo rūmai. Skelbiama ir apie planuojamą išpildyti velionio norą – monarchą į paskutinę kelionę veš specialiai modifikuotas „Land Rover“ automobilis

Pasak rūmų, dėl galiojančių koronaviruso apribojimų laidotuvių ceremonija bus ribota. Taip pat pranešta, kad laidotuvėse dalyvaus ir JAV gyvenantis princas Harry (Haris), tačiau jo žmonos Meghan (Megan) nebus.

Apie laidotuvių detales pranešta po to, kai poros vyriausias sūnus ir sosto įpėdinis 72 metų princas Charlesas (Čarlzas) išreiškė širdingą pagarbą savo „brangiam tėčiui“ ir sakė, kad karališkajai šeimai jo „be galo“ trūksta.

„Mano brangus tėtis buvo labai ypatingas žmogus, kurį, manau, labiausiai būtų nustebinusi ta reakcija ir tie jautrūs dalykai, kurie apie jį buvo pasakyti, ir šiuo požiūriu mes, mano šeima, esame be galo dėkingi už visa tai, – sakė princas Charlesas. – Tai palaikys mus šiuo ypač sunkiu ir liūdnu netekties metu.“

Mirė karalienės Elizabeth II sutuoktinis princas Philipas

Scanpix ir Dž. G. Barysaitės/ LR prezidento kanceliarijos nuotr.

Edinburgo kunigaikštis, su kuriuo 94 metų Britanijos karalienė buvo susituokusi 73 metus, ramiai mirė penktadienį, iki jo šimtojo gimtadienio likus vos keliems mėnesiams. Dėl jo mirties šalyje paskelbtas aštuonių dienų gedulas.

Karališkųjų rūmų pareigūnai pranešė, kad princo Philipo laidotuvės, kurios bus rodomos per televiziją, įvyks šeštadienį, balandžio 17 dieną, Šv. Jurgio koplyčioje, Vindzoro pilyje, 15 val. vietos laiku (17 val. Lietuvos laiku).

Mano brangus tėtis buvo labai ypatingas žmogus.

Prieš prasidedant laidotuvėms velionis bus pagerbtas tylos minute.

Pagal šiuo metu galiojančias vyriausybės gaires, laidotuvėse leidžiama dalyvauti ne daugiau kaip 30 žmonių. Todėl daug dėmesio buvo skirta dalyvių sąrašui, ypač tam, ar jose dalyvaus kunigaikščio anūkas Harry. Rūmų pareigūnai patvirtino, kad jis laidotuvėse dalyvaus, tačiau be savo žmonos, kuri laukiasi judviejų antrojo vaiko, kadangi gydytojai dėl medicininių priežasčių jai patarė nekeliauti iš Jungtinių Valstijų.

Laidotuvėse dėl galiojančių COVID-19 apribojimų nedalyvaus ir britų premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

„Ministras pirmininkas visais atžvilgiais norėjo pasielgti taip, kaip yra geriausiai karališkajai šeimai, ir tam, kad galėtų dalyvauti kaip galima daugiau šeimos narių, jis laidotuvėse šeštadienį nedalyvaus“, – sakė jo atstovas.

Neįprastas katafalkas

Bekingemo rūmai oficialiame tinklalapyje skelbia, kad princas su žmona, karaliene Elizabeth II yra kalbėjęs, ko tikisi iš savo laidotuvių: „Tiesiog „įgrūsk“ mane į „Land Rover‘io“ galą ir nuvežk į Vinzorą“.

Velionio noras išsipildys – monarchą į paskutinę kelionę veš specialiai modifikuotas „Land Rover“ automobilis, kurį pats hercogas padėjo suprojektuoti.

Pabūklų salvės

Jungtinėje Karalystėje, Tautų Sandraugos šalyse ir jūroje šeštadienį aidėjo patrankų salvės, kariuomenės vadams pagerbiant ankstesnę dieną mirusį princą Philipą. Londone, Edinburge, Kardife, Belfaste ir kituose miestuose nuo vidurdienio vietos (14 val. Lietuvos) laiku buvo iššauta 41 salvė vienos minutės intervalu. Australijos gynybos pajėgos savo pagarbą saliutu pareiškė 17 val. vietos laiku prie Parlamento rūmų Kanberoje, o Naujoji Zelandija planuoja tokį pagerbimą surengti sekmadienį.

Pagerbė mirusį princą Philipą patrankų salvėmis

EPA-ELTOS, Scanpix nuotr.

Princo atminimas pagerbiamas ir per sporto renginius, įskaitant „Premier“ lygos rungtynes, kriketo varžybas bei žirgų lenktynes.

Visoje šalyje dėl gedulo iki pusės yra nuleistos vėliavos. Pirmadienį bus atšauktas parlamento posėdis, kad jo nariai galėtų išreikšti pagarbą princui. Tačiau princas iškilmingai šarvojamas nebus (toks buvo jo paties pageidavimas), nebus rengiamos ir karinės procesijos.

Penktadienį už kiekvienus princo nugyventus metus suskambėjo Vestminsterio abatijos varpai.

Žmonės ir toliau deda gėlių prie Bakingamo rūmų ir Vindzoro pilies, nepaisydami valdžios ir karališkosios šeimos raginimų nesiburti dėl koronaviruso pandemijos.

Kaip žinoma, princas Philipas visų viešų pareigų atsisakė 2017 metais, kai jam buvo 96 metai, pareiškęs, kad „savo darbą padariau“.

Karalienė su savo sutuoktiniu iš esmės iki šiol gyveno izoliacijoje Vindzoro polyje, nes dėl jų amžiaus jiems buvo didesnė rizika užsikrėsti koronavirusu.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

A

Apie brexita nepasisake nepopuliarus tapo

As

Mieli tautieciai A.A hercogas jau stovi pries Auksciausi,kuris zino geriauJo klaidas ir nuopelnus negu Jus.Tad ziurekim savo,darzo’ ir stabdykit niekinancias mintis net mirusiems.Niekad nebuvo Lietuvoj tokios nepagarbos isejusiems kaip dabar, kas cia darosi?

Anonimas

A/A zinoma,taciau[ anglu zurnalistai rase,kad buvo tas zmogus sex paleistuvis ,ir tuos "mokslus " praejo su tetuku jo sunus]] A/A zmogui-"sheshelyje",,nugyveno tiek ,kiek skirta MOTINELES -GAMTOS.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS