Dėl pavojaus saugumui Estija išvaro Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovą | kl.lt

DĖL PAVOJAUS SAUGUMUI ESTIJA IŠVARO RUSIJOS STAČIATIKIŲ BAŽNYČIOS VADOVĄ

  • 18

Estija ketvirtadienį pranešė nepratęsusi Maskvos patriarchato stačiatikių bažnyčios Estijoje vadovo leidimo gyventi šalyje ir pavadino šį Rusijos pilietį grėsme saugumui.

„Estijos valstybė nepratęsia Maskvos patriarchato Estijos stačiatikių bažnyčios vadovo leidimo gyventi šalyje“, – sakoma Estijos policijos ir valstybės sienos apsaugos valdybos pranešime.

„Jo veiksmai kelia grėsmę Estijos saugumui“, – priduriama jame.

Metropolitas Eugenijus (Valerijus Rešetnikovas) pateikė prašymą pratęsti leidimą gyventi, bet Policijos ir sienos apsaugos departamentas jo nepratęsė. Dabartinis metropolito Eugenijaus leidimas gyventi galioja iki vasario 6 dienos.

Šis sprendimas reiškia, kad metropolitas Eugenijus turi išvykti anksčiau, nei baigsis jo dabartinio leidimo galiojimo laikas.

„Valstybė priėmė sprendimą nepratęsti leidimo gyventi, nes Rešetnikovas savo viešoje veikloje, įskaitant viešus pareiškimus, palaiko agresorės veiksmus ir nepaisydamas ankstesnių įspėjimų savo elgesio nepakeitė“, – sakė Šiaurės prefektūros sienos apsaugos biuro vadovas Indrekas Aru (Indrekas Arus).

Keletas Estijos politikų 2023 metų sausį paragino išsiųsti iš šalies V. Rešetnikovą, kai jo Bažnyčia paskelbė apie bendras pamaldas „už taiką“ su prokremlišku politiniu judėjimu „Koos“ („Kartu“).

Vienas iš šio judėjimo lyderių Aivo Petersonas (Aivas Petersonas) buvo sulaikytas po apsilankymo Rusijos okupuotose Ukrainos dalyse ir figūruoja tyrime dėl valstybės išdavystės.

Stačiatikiai sudaro apie 16 proc. visų Estijos gyventojų.

Apie 150 tūkst. iš jų priklauso Maskvos patriarchato Estijos stačiatikių bažnyčiai.

Dar 270 tūkst. žmonių priklauso Estijos apaštališkajai stačiatikių bažnyčiai.

Abi institucijos laiko save Estijos apaštališkosios stačiatikių bažnyčios, veikusios 1920–1945 metais, teisėtomis paveldėtojomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Anonimas

Gundiajevas paskelbe, kad visi maskvos popai privalo skaityti “malda uz sventa rusijja” visose maskvos ir rusijos episkopijos cerkvese. Tai reiskia, kad visi rusu popai lietuvoje gali buti deportuoti atgal i rusija, nes palaiko kara, invazija ir zudymus. Ayejo laikas atimti visa maskvos cerkves Lietuvoje turta perduoti atgal konstantinopoliui, kuri pavoge maskva. Visus maskvos popus deportuoti atgal i rusija.

GD

Anonimui : Tau berniukų pilvuku mėgėjo odinė kulka seniai į subine pataikė.Ir I galvą. Todėl Simonko tau konkurentas?

Siaip

Staciai tikintis ir dar jei su staciu ir sibire neprapuls.pagarba estams. Grust lauk tuos valkateles kuo toliau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS