Delyje susitikę pasaulio lyderių asmeniniai šefai dalysis patirtimi | kl.lt

DELYJE SUSITIKĘ PASAULIO LYDERIŲ ASMENINIAI ŠEFAI DALYSIS PATIRTIMI

  • 0

Paprastai pasaulio lyderių asmeniniai šefai nesulaukia didelio dėmesio, nes visų akys krypsta į jų viršininkus, bet kartą per metus ir jiems ateina eilė būti aptarnautiems kaip garbingiausiems svečiams užsienyje.

Pačia išskirtiniausia vadinamai gastronomijos draugijai „Club des Chefs des Chefs“ priklauso vyrai ir moterys, gaminantys patiekalus valstybių vadovams. Šiame rate jie gali keistis idėjomis ir, ko gero, konfidencialia informacija apie savo viršininkų pomėgius.

Ši draugija susitinka kasmet nuo savo įkūrimo Paryžiuje 1977 metais. Šiemet jos nariai pirmą kartą susitinka Indijoje, o juos priima prezidento asmeninis šefas Montu Saini.

„Prezidentai nuolat susitinka. Pamaniau, kad būtų nebloga idėja surengti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą šefams“, žurnalistams Delyje sakė klubo įkūrėjas Gilles Bragard'as (Žilis Bragaras).

„Jei politika žmones išskiria, geras stalas juos suvienys“, – sakė jis.

Savaime suprantama, per šį susitikimą tradiciškai bus ragaujama vietinių gardėsių. Tačiau M.Saini nieko nepaliko atsitiktinumui.

Užuot nusivedęs šefus paragauti Delio gatvės maisto, M.Saini liepė penkių žvaigždučių viešbučio virtuvei perkurti golgapas ir alu tikius – populiarius gruzdintus pyragėlius, gaminamus iš kvietinių miltų ir bulvių bei patiektus su saldžiais ir aštriais čatniais.

„Negaliu vestis jų į gatvę, nes jie užsieniečiai. Jų skrandžiai pernelyg jautrūs“, – sakė Indijos prezidento šefas.

„Taigi, kuriu tikslią kopiją viešbučiuose“, – pridūrė jis.

Indija ruošia ekstravagantišką sutikimą, o atvykusiems šefams bus skiriamas toks dėmesys, lyg jie būtų karaliai – tokie, kam daugelis jų dirba.

Atvykę į chaotiškąjį senojo Delio prieskonių turgų, dėl artėjančios Divali šventės dar pilnesnį žmonių negu įprasta, šefai buvo apipilti rausvais rožių žiedlapiais ir apkarstyti jazminų girliandomis.

„Tai fantastiška“, – besibraudamas pro sausakimšas turgaus gatveles sakė Bernard'as Vaussionas (Bernaras Vosionas), dirbęs šešiems Prancūzijos prezidentams,. kol išėjo į pensiją.

„Na, čia labai nešvaru ir triukšminga – bet kam tai rūpi. Nepaprasta patirtis“, – sakė jis.

Tačiau Indija daro savo. Trečiąją susitikimo dieną vienas iš šefų susirgo, o kitas jaučia indų virtuvės padarinius.

„Keturias dienas valgius aštriai pasireiškia padariniai, – sakė Italijos prezidento virėjas Fabrizio Boca (Fabricijus Boka). – Manau, tik todėl, kad reikia prie to priprasti.“

„Labiau filosofija“

Kaip ir dauguma atvykusių šefų – 16 vyrų ir viena moteris, Cristeta Comerford (Kristeta Komerford) iš JAV – F.Boca nori daugiau sužinoti apie įvairiausius Indijos prieskonius, kurių vartojama itin daug.

Filipinų amerikietė C.Comerford savo ruožtu sakė pastebėjusi panašumų su filipinietiška virtuve.

„Tai maistas ne pagal receptus, o labiau filosofija“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Palyginčiau tai su Filipinais, nes kiekviena šeima savaip gamina tam tikrą patiekalą“, – pridūrė ji.

Tokie kasmetiniai susitikimai leidžia šefams pasidalinti idėjomis ir geriau susipažinti tarpusavyje.

Jie taip pat turi specialią liniją, vadinamąjį „mėlynąjį telefoną“, kuris leidžia jiems pasikonsultuoti dėl jų viršininkų pomėgių prieš valstybinius vizitus.

Nei vienas iš šefų neišdavė daug detalių apie savo vadovų pomėgius, nors visi sutiko, kad maisto sezoniškumas tampa vis svarbesnis ir kad valstybinės vakarienės turi tapti lengvesnės bei sveikesnės.

„Labiau tausojančios, labiau vietinės produkcijos paieškos tampa vis svarbesnės“, – sakė Didžiosios Britanijos karalienės virėjas Markas Flanaganas.

Prakalbus apie lengvesnius patiekalus, ko gero, kyla abejonių, ar kas nors grįžęs bandys atkurti pirmojo Delyje paragauto patiekalo receptą. Susitikimo dalyviai buvo vaišinami itin kaloringais saldumynais džalebi; šis indiškas desertas gaminamas gruzdintą tešlą mirkant sirupe.

Tačiau Christianas Garcia (Kristijanas Garsija), dabartinis šefų klubo prezidentas ir asmeninis Monako princo Alberto virėjas sakė, kad norėtų gauti šio patiekalo receptą. Anot jo, princesė Charlene (Šarlen) yra didelė indiškos virtuvės gerbėja.

„Maniau, kad truputį suprantu, kaip gaminti indišką maistą, tačiau dabar matau, kad visiškai klydau“, – sakė jis.

„Be kario ir kai kurių prieskonių, nežinojau, kaip gaminti visus tuos patiekalus, kuriuos atradau per šią kelionę“, – pridūrė jis.

GALERIJA

  • Delyje susitikę pasaulio lyderių asmeniniai šefai dalysis patirtimi
  • Delyje susitikę pasaulio lyderių asmeniniai šefai dalysis patirtimi
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS