Demokratinės opozicijos parlamente nebebijanti Honkongo lyderė pažadėjo atkurti tvarką | kl.lt

DEMOKRATINĖS OPOZICIJOS PARLAMENTE NEBEBIJANTI HONKONGO LYDERĖ PAŽADĖJO ATKURTI TVARKĄ

  • 1

Honkongo lyderė trečiadienį sakydama svarbią kalbą beveik vien prokiniškų miesto įstatymų leidėjų susirinkimui pažadėjo atkurti tvarką įstatymų leidžiamojoje institucijoje ir apsaugoti politinę sistemą nuo „chaoso“.

Carrie Lam metiniuose politikos pranešimuose Įstatymų leidžiamajai tarybai išdėstomi Honkongo administracijos planai. Šiemet pranešimas buvo atidėtas daugiau kaip mėnesiui, nes C. Lam buvo nurodyta nuvykti į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį susitikti su centrinės vyriausybės pareigūnais.

Honkongas yra valdomas pagal modelį „viena šalis, dvi sistemos“, sudarantį sąlygas miestui išlaikyti tam tikrą autonomiją ir kai kurias laisves, neregėtas autoritariškai valdomoje pagrindinėje Kinijos dalyje.

Pernai Honkonge ištisus mėnesius vyko kartais smurtiniai demokratijos šalininkų protestai, bet birželį Pekino įvestas griežtas naujas nacionalinio saugumo įstatymas ir kovos su pandemija priemonės, ribojančios viešus susibūrimus, iš esmės nuslopino neramumus miesto gatvėse.

„Tarp neatidėliotinų mūsų prioritetų yra Honkongo konstitucinės tvarkos atkūrimas ir politinės sistemos [apsaugojimas] nuo chaoso“, – sakė C. Lam įstatymų leidžiamajai institucijai, kurioje pirmą kartą beveik nebuvo opozicijos atstovų, nes kai kurie demokratiją remiantys įstatymų leidėjai buvo diskvalifikuoti, o jų šalininkai protestuodami masiškai atsistatydino.

„Honkongas patyrė daug beprecedenčių smūgių“, – pridūrė C. Lam ir paminėjo socialinius neramumus, smunkančią ekonomiką, pandemiją ir „pavojų nacionaliniam saugumui“ sukėlusius veiksmus.

15 demokratiją remiančių įstatymų leidėjų anksčiau šį mėnesį atsistatydino protestuodami prieš vyriausybės sprendimą diskvalifikuoti keturis jų kolegas.

Miesto parlamente demokratijos šalininkų mažuma dažnai griebdavosi trukdymo ir kitokios taktikos, bandydama stabdyti įstatymų projektus, kuriems nepritardavo.

Po diskvalifikacijos ir atsistatydinimų Honkongo įstatymų leidybos institucija tapo tyliu Pekino šalininkų susibūrimu.

Pernai per demonstracijas C. Lam dėl demokratijos šalininkų pertraukinėjimo ir raginimų jai atsistatydinti, atsisakė skaityti metinį pranešimą miesto parlamente ir paskelbė savo pranešimo vaizdo įrašą.

Šiemetinis pranešimas ėjosi sklandžiai, nebuvo jokių įprastų opozicijos protestų.

Vietos žiniasklaida užfiksavo, kaip pareigūnai linkčioja ir, regis, snaudžia ilgos kalbos metu. Matėsi, kad kai kas savo telefonuose tikrino akcijų kainas ar žaidė sudoku.

Paskirtoji lyderė C. Lam sakė, kad jos vyriausybė pasiūlys įstatymų projektus valstybės tarnautojų „priesaikoms ir rinkimų sistemai sustiprinti“, tačiau detalės nėra aiškios.

Žiniasklaidos pranešimuose buvo sakoma, kad vyriausybė galėtų leisti balsuoti ir pagrindinėje Kinijos dalyse esantiems honkongiečiams. Opozicija kritikuoja tokį dalyką.

C. Lam taip pat sakė, kad jos administracija stiprins mieste patriotinį švietimą, siekdama skatinti jaunimo nacionalinės tapatybės suvokimą.

Pernai per socialinius neramumus buvo areštuota daugiau kaip 10 tūkst. žmonių; 40 proc. iš jų buvo studentai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Lukašenka, mokykis iš kinų. Daugiau lazdų tiems riaušininkams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS