Organizatoriai: pusė milijono lenkų prisijungė prie antivyriausybinio protesto Varšuvoje | kl.lt

ORGANIZATORIAI: PUSĖ MILIJONO LENKŲ PRISIJUNGĖ PRIE ANTIVYRIAUSYBINIO PROTESTO VARŠUVOJE

Varšuvoje pusė milijono lenkų sekmadienį protestavo prieš populistinę nacionalistinę vyriausybę.

Organizatoriai pranešė, kad tai viena didžiausių demonstracijų šalyje nuo komunizmo žlugimo 1989 metais.

Buvęs Lenkijos prezidentas, Nobelio taikos premijos laureatas ir kovos su komunizmu lyderis Lechas Walesa (Lechas Valensa) kartu su opozicijos atstovais žygiavo prieš rudenį vyksiančius parlamento rinkimus.

Po to, kai buvęs ministras pirmininkas Donaldas Tuskas, centristinės opozicinės partijos „Piliečių platforma“ (PO) partijos vadovas, paragino protestuoti prieš „dideles pragyvenimo išlaidas, sukčiavimą ir melą, už demokratiją, laisvus rinkimus ir ES“, suvažiavo žmonės iš visos šalies.

Daugumos opozicinių partijų lyderiai ragino savo šalininkus prisijungti prie eitynių prieš Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačinskio) vadovaujamą nacionalistinę partiją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

„Savivaldybė skaičiuoja, kad protestuotojų skaičius šiuo metu siekia 500 000“, – AFP sakė organizatorių atstovas spaudai Janas Grabiecas (Janas Grabecas)

Raudona ir balta spalvomis pasipuošę demonstrantai nešė plakatus su užrašais „Gana yra gana“, „Ne autoritarinei Lenkijai“ ir kaltino valdančiąją PiS partiją dėl pernelyg didelių kainų.

Kadaise Europos Vadovų Tarybai vadovavęs D. Tuskas kreipėsi į minią, sakydamas, kad opozicijos vaidmuo yra panašios svarbos kaip XX amžiaus devintajame dešimtmetyje, kai reikėjo kovoti su komunizmu.

L. Walesa, kuris vadovavo „Solidarumo“ sąjungai, sėkmingai kovojusiai su komunizmu, jau seniai nebedalyvauja politikoje.

Jis sakė eitynių dalyviams, kad kantriai laukė dienos, kai nacionalistų partija ir J. Kaczynskis bus priversti pasitraukti.

„Pone Kaczynski, mes atvykome jūsų pasiimti. Pagaliau išaušo diena“, – sakė L. Walesa.

Birželio 4-osios demonstracija rengiama Lenkijai minint 34-ąsias pirmų iš dalies demokratinių rinkimų, po kurių Europoje žlugo komunizmas, metines.

1990 metais L. Walesa tapo pirmuoju demokratiškai išrinktu šalies prezidentu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

M

Reiketų tuos lenkus atsiųsti pas mus,ką tada darytų su tokiomis kainomis?ir valdzia tokia?šaunuoliai

taip

tik situs lenkus reik palaikyt kartu su orbanu tai bendroji sajungoji kazka pasiektume konkreciom kalbomir veiksmais o ne zaismas velevelem isprotejusiu klounu nuo marmaloz=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS