„Der Spiegel“: Europos Komisija leis Rusijai atnaujinti tranzitą į Kaliningradą | kl.lt

„DER SPIEGEL“: EUROPOS KOMISIJA LEIS RUSIJAI ATNAUJINTI TRANZITĄ Į KALININGRADĄ

  • 0

Portalas 15min, remdamasis Vokietijos leidiniu „Der Spiegel“, praneša, kad Europos Komisija planuoja pateikti paaiškinimą, kuris leis Rusijai atnaujinti tiekimą į Kaliningrado sritį per Lietuvą.

Anot „Der Spiegel“, Europos Komisija ketina artimiausiomis dienomis paskelbti paaiškinimą Kaliningrado tranzito klausimu. Esą Maskvai bus leista naudotis tranzito keliu visoms prekėms, tačiau ribotam jų kiekiui.

Anot Vokietijos leidinio, šis žingsnis užbaigs nesutarimus, kurie ne tik kėlė didelę įtampą tarp Rusijos ir Briuselio, bet ir atskleidė gilius nesutarimus ES viduje dėl tinkamo požiūrio į Maskvą.

Primename, kad penktadienį pasirodė žinia, jog Vokietijos kancleris Olafas Scholzas mano, kad ES sankcijos rusiškų krovinių tranzitui per Lietuvą į Kaliningradą turėtų būti taikomos pagal specialias taisykles taip sumažinant įtampą su Rusija.

Baiminasi konflikto

O. Scholzo manymu, ES sankcijas taikant krovinių gabenimui tarp Rusijos ir Kaliningrado reikia atsižvelgti į tai, kad šie pervežimai yra tarp dviejų vienos valstybės dalių.

„Šios taisyklės turi būti nustatomos atsižvelgiant į tai, kad kalbama apie eismą tarp dviejų Rusijos dalių“, – po NATO viršūnių susitikimo Madride sakė Vokietijos politinis lyderis.

Plieno ir juodųjų metalų tranzitas per Lietuvą nutrauktas birželio 17-ąją įsigaliojus ES sankcijoms, kurios patvirtintos kovo viduryje priimtame ketvirtajame sankcijų pakete.

„Manau, kad visos susijusios šalys šiuo metu deda didžiules pastangas, kad šioje vietoje atsirastų deeskalacijos dinamika“, – spaudos konferencijoje sakė O. Scholzas.

Manau, kad visos susijusios šalys šiuo metu deda didžiules pastangas, kad šioje vietoje atsirastų deeskalacijos dinamika.

Kaip rašoma „Der Spiegel“, Vokietijos vyriausybė baiminasi, kad dėl tranzito į Kaliningradą konfliktas su Rusija gali dar labiau paaštrėti. Be to, nerimaujama, kad Maskva gali panaudoti ir jėgą.

Primename, kad Europos Komisija šiuo metu siekia išaiškinimo, kaip sankcijos Rusijai turėtų būti taikomos tranzitui į Kaliningradą. Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę sakė, kad Komisijai dėl to pateikta daug pastabų.

Rusija įsigaliojusias sankcijas laiko priešiškais Lietuvos veiksmais ir Kaliningrado blokada. Lietuva tai neigia, informaciją iš Rusijos vadina propaganda ir primena, kad tranzitui taikomos ES sankcijos.

Pagal jas, liepos 10-ąją įsigalios draudimas tranzitu vežti cementą, alkoholį ir kitus produktus, rugpjūčio 10-ąją – anglį ir kitą kietąjį iškastinį kurą, o nuo gruodžio 5 dienos – rusišką naftą.

Gairės: Kaliningradas, vokietija, tranzitas, sankcijos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS