Didžiausi Graikijos bankai oficialiai prašo centrinio banko pagalbos | kl.lt

DIDŽIAUSI GRAIKIJOS BANKAI OFICIALIAI PRAŠO CENTRINIO BANKO PAGALBOS

  • 0

Didžiausi Graikijos bankai – „Eurobank Ergasias“ ir „Alpha Bank“ – oficialiai kreipėsi pagalbos pagal skubios pagalbos programą, kurią įgyvendina šalies centrinis bankas.

Artėjant parlamento rinkimams, kurie vyks sausio 25 dieną, finansų įmonės vis labiau nerimauja dėl galimų likvidumo problemų bankų sektoriuje.

Bankų atstovai pranešė, kad kreipimasis pagalbos yra prevencinė priemonė ir likvidumo krizė bankams kol kas negresia.

„Kreipėmės į centrinį banką, tačiau tai yra vien prevencinė priemonė“, - pažymėjo vieno iš bankų vadovas.

Centrinio banko atstovas patvirtino, jog bankų prašymai buvo gauti. Anot jo, sprendimas dėl šių prašymų greičiausiai bus priimtas iki savaitės pabaigos.

Pasak informuotų šaltinių, pagalbos į centrinį banką taip pat gali kreiptis du kiti sisteminės svarbos Graikijos bankai – „National Bank of Greece“ ir „Piraeus Bank“.

2009 metais prasidėjusi krizė sudavė skaudų smūgį Graikijos bankams. Per paskutinius penkerius metus indėlininkai iš šalies bankų sistemos atsiėmė apie 70 mlrd. eurų. Graikijos bankų blogų paskolų dalis siekia 30 proc. viso paskolų portfelio. Be to, 2012 metų pradžioje atlikus precedento neturintį šalies skolos restruktūrizavimą bankams teko nurašyti milijardinius nuostolius.

„Fitch“ reitingo prognozę pakeitė į neigiamą

Tarptautinė reitingų agentūra „Fitch“, atsižvelgusi į Graikijoje padidėjusį politinį neapibrėžtumą, pakeitė šalies ilgalaikio skolinimosi reitingo „B“ prognozę į neigiamą. 

Sausio 25 dieną Graikijoje vyks parlamento rinkimai ir apklausose šiuo metu pirmauja kairiųjų koalicija „Syriza“, kuri žada derėtis dėl dalies Graikijos skolų nurašymo. Kai kurie analitikai taip pat įspėja, kad po rinkimų parlamento partijoms galbūt nepavyks suformuoti tvirtos koalicijos, o tai apsunkins derybas su kreditoriais.

JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“ penktadienį pranešė, kad, Europos pareigūnų nuomone, dabartinės kredito linijos gali nepakakti Graikijai paremti ir šaliai gali prireikti naujų paskolų.

Graikijos ir tarptautinių kreditorių trejeto – Europos Komisijos (EK), Europos Centrinio Banko (ECB) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) – derybos aklavietėje atsidūrė dar rugsėjį. Jos buvo sustabdytos po to, kai šalis nesugebėjo išrinkti naujo prezidento, todėl kilo būtinybė surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS