Didžiosios Britanijos pramoninkai: „Brexit“ be sutarties negalės būti valdomas | kl.lt

DIDŽIOSIOS BRITANIJOS PRAMONINKAI: „BREXIT“ BE SUTARTIES NEGALĖS BŪTI VALDOMAS

  • 0

Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos be jokios susitarimo dėl šalies būsimų ryšių su Bendrija „negalės būti valdomas“, yra „tikrai nepageidautinas“ ir jo „ekonominės pasekmės bus gilios, daug apimančios ir ilgalaikės“, penktadienį pareiškė pagrindinės britų verslo lobistinės grupės vadovė.

Britų pramonės konfederacijos (CBI) generalinė direktorė Carolyn Fairbairn (Kerolin Ferbern) savo kalboje taip pat paragino vyriausybę nedelsiant sudaryti planą, kaip išvengti „Brexit“ be jokios sutarties ir apsaugoti darbo vietas, jeigu antradienį parlamentas nepatvirtintų vyriausybės ir Briuselio sudaryto išstojimo susitarimo.

„Nepadarykite klaidos, (išstojimas) be sutarties negali būti „valdomas“,  – kreipėsi C. Fairbairn į verslo vadovus, susirinkusius Bristolio mieste Anglijos pietvakariuose.

Pasak jos, Jungtinės Karalystės ekonomika gali susitraukti iki 8 proc., o tai reikštų mažiau lėšų viešosioms paslaugoms.

„Verslas susidurtų su naujomis kainomis ir muitais. Mūsų uostuose sutriktų darbas, įmonės būtų atskirtos nuo dalių, kurios (joms) reikalingos klientų aprūpinimui“, – kalbėjo ji.

C. Fairbairn taip pat perspėjo, kad „būtų prarastos prekybos sutartys su tokiomis šalimis kaip Japonija, Pietų Korėja ir Turkija“.

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šinzo Abė) ketvirtadienį išreiškė viltį, kad Britanija išvengs skyrybų su ES be sutarties galimybės.  Taip jis parėmė daug nesutarimų keliantį „Brexit“ susitarimą likus kelioms dienoms iki jo tvirtinimo Vestminsteryje.

Lankydamas Londone ir stovėdamas šalia britų vyriausybės vadovės Theresos May (Terezos Mei) Sh. Abe pareiškė, kad Japonijos verslininkai „labai sveikina“ jos pasiektą skyrybų sutarties projektą.

Tačiau daugelis mano, kad britų parlamentarai atmes šį susitarimą – ypač dėl garantijų Airijos pasienyje ateityje.

C. Fairbairn penktadienį sakė, kad „jeigu parlamentas negalės susitarti, tuomet vyriausybės turės nedelsiant pateikti planą, ką ji darys, kad išvengtų pasitraukimo be sutarties, ir tai užtikrinti“.

„Jeigu vyriausybė neis šiuo keliu, mes dar turime galimybę pagaliau įveikti šią viską apėmusią „Brexit“ maniją,- kalbėjo ji. – Pradėti gydyti ištisas bendruomenes suskaldžiusius nesutarimus, paskatinusius investuotojus suabejoti JK kaip verslui tinkama vieta.“

C. Fairbairn taip pat išsakė savo nuomonę apie imigracijos kontrolę po „Brexit“.

„Bet kokios neapgalvotos pastangos sumažinti jų (imigrantų) skaičių pakenktų ne tik verslui, bet ir mūsų šaliai, – perspėjo ji.  – Todėl mums – verslo (įmonių) savininkams, lyderiams ir vadovams – reikia paaiškinti, kad iš užsienio atvažiuojantys darbuotojai įveža savo įgūdžius, naujoves ir verslumą.“

Didžioji Britanija dar nepaskelbė pasiūlymų dėl imigracijos politikos ES valstybių piliečiams, atvyksiantiems į šalį po planuojamo šalies pasitraukimo iš Bendrijos kovo 29 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS