Donorai žada daugiau paramos karo krečiamos Ukrainos kaimynystėje esančiai Moldovai | kl.lt

DONORAI ŽADA DAUGIAU PARAMOS KARO KREČIAMOS UKRAINOS KAIMYNYSTĖJE ESANČIAI MOLDOVAI

Per penktadienį vykusią donorų konferenciją pažadėta skirti šimtus milijonų eurų tolesnei paramai karo krečiamos Ukrainos kaimynystėje esančiai Moldovai, vienai skurdžiausių Europos valstybių.

Pasak Rumunijos užsienio reikalų ministro Bogdano Aurescu (Bogdano Aureskaus), per Bukarešte vykusią konferenciją, kurią kartu organizavo Vokietija ir Prancūzija, pavyko užtikrinti daugiau kaip 600 mln. eurų paramą Moldovai.

„Moldovos Respublika neturi būti ir nebus palikta viena, jai siekiant įgyvendinti reikiamas reformas“, – sakė jis.

Ši konferencija surengta po balandį įvykusio pirmojo susitikimo, kuriame daugiau nei 30 šalių ir tarptautinių grupių sutarė dėl 659,5 mln. eurų tiesioginės finansinės paramos Moldovai.

Vėliau šiais metais Prancūzija turėtų surengti dar vieną konferenciją, kurios tikslas – užtikrinti tolesnę paramą 2,6 mln. gyventojų turinčiai šaliai, įsiterpusiai tarp Ukrainos ir Rumunijos ir labai priklausomai nuo energijos tiekimo iš Rusijos.

„Moldova yra maža šalis, o iššūkių, su kuriais ji šiandien susiduria, mastas viršija mūsų galimybes juos įveikti vieniems“, – vaizdo pranešime konferencijos dalyviams sakė prezidentė Maia Sandu (Maja Sandu).

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo Rusijos invazijos pradžios vasarį iš Ukrainos pabėgo daugiau kaip 5,8 mln. žmonių, o šimtai tūkstančių jų pasitraukė į Moldovą.

Birželio pabaigoje Europos Sąjunga suteikė Moldovai ir Ukrainai kandidatės į Bendriją statusą, taip pademonstruodama paramą Rusijos karo akivaizdoje.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymu Ukrainoje pradėtas puolimas padidino įtampą Moldovoje, kuri turi Maskvos remiamą separatistinį regioną Uždniestrę.

 

 

Gairės: Moldova, Bogdanas Aurescu, Rumunija, donorų konferencija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS