Du Rembrandto portretai aukcione parduoti už daugiau nei 13 mln. eurų | kl.lt

DU REMBRANDTO PORTRETAI AUKCIONE PARDUOTI UŽ DAUGIAU NEI 13 MLN. EURŲ

  • 0

Paskutinieji žinomi Rembrandto (Rembranto) portretai privačiose rankose ketvirtadienį „Christie's“ aukcione Londone buvo parduoti už 11,235 mln. svarų sterlingų (13,1 mln. eurų).

Tikėtasi, kad už paveikslus, kurie, kaip manoma, buvo nutapyti 1635 metais, „Christie's“ Senųjų meistrų aukcione bus gauta nuo 5 iki 8 mln. svarų sterlingų (5,8–9,4 mln. eurų).

20 cm aukščio ovalo formos portretuose pavaizduoti pagyvenęs santechnikas Janas Willemszas van der Pluymas (Janas Vilemsas van der Pluimas) ir jo žmona Jaapgen Carels (Japgen Karels).

Pora, nutapyta Rembrandtui neįprastu intymiu stiliumi, buvo dailininko šeimos draugai, kilę iš jo gimtojo Leideno miesto Nyderlanduose.

Praėjusį mėnesį Amsterdame „Christie's“ Senųjų meistrų paveikslų skyriaus vadovo pavaduotojas Henry Pettiferis (Henris Petiferis) naujienų agentūrai AFP sakė, kad pirmą kartą pamatęs portretus buvo priblokštas.

„Buvau išties priblokštas, kai sužinojau, kad šie paveikslai niekada nebuvo tyrinėti ir nebuvo aptarti jokioje literatūroje apie Rembrandtą per 200 metų“, – tvirtino jis.

Dabartinių savininkų protėvis 1824 metais nusipirko tuos darbus „Christie's“ aukcione, kur jie buvo įvardyti kaip Rembrandto paveikslai, ir nuo to laiko jie buvo toje pačioje kolekcijoje.

„Du šimtmečius jie ramiai gulėjo ir jais mėgavosi savininko šeima... gana kasdieniškai jais labai džiaugėsi“, – sakė H. Pettiferis.

Pastebėjus portretus, buvo pradėta ekspertizė, kurios metu Amsterdamo Valstybinio muziejaus (Rijksmuseum) meno ekspertai patikrino, ar tai tikri Rembrandto paveikslai.

Tai mažiausi žinomi XVII a. olandų meistro, kuris buvo labiau žinomas dėl daug didesnių darbų, sukurtų turtingų šeimų užsakymu, portretai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS