Du Rusijos oligarchai laimėjo bylą teisme dėl ES sankcijų | kl.lt

DU RUSIJOS OLIGARCHAI LAIMĖJO BYLĄ TEISME DĖL ES SANKCIJŲ

  • 0

Rusijos oligarchai Michailas Fridmanas ir Piotras Avenas trečiadienį teisme laimėjo bylą dėl Europos Sąjungos sprendimo taikyti jiems sankcijas už įtariamą vaidmenį Rusijos kare prieš Ukrainą.

Europos Sąjungos Bendrasis Teismas nurodė, kad įrodymų trūkumas pateisina jų išbraukimą iš asmenų, kuriems nuo 2022-ųjų vasario iki 2023-iųjų kovo buvo taikomos ribojamosios priemonės, sąrašo.

Praėjusių metų kovą ES paliko P. Aveną ir M. Fridmaną sąraše. Abu jie taip pat užginčijo šį sprendimą atskirose bylose, kurios dar nebaigtos nagrinėti.

M. Fridmanas yra „Alfa Group“ įkūrėjas ir laikomas vienu turtingiausių Rusijos magnatų. Grupei priklausančiam didžiausiam Rusijos nevalstybiniam bankui „Alfa Bank“ Briuselis 2022-ųjų kovą įvedė sankcijas, ir M. Fridmanas paliko valdybą, kad padėtų bankui jų išvengti.

P. Avenas vadovavo „Alfa Bank“ iki 2022-ųjų kovo, tačiau, kaip ir M. Fridmanas, iš valdybos pasitraukė po to, kai ES įvedė sankcijas.

Nuo to laiko, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė savo kariams įžengti į Ukrainą, Briuselis įvedė Rusijai keletą sankcijų paketų.

Šios priemonės buvo nukreiptos prieš energetikos sektorių, bankus, didžiausią pasaulyje deimantų kasybos bendrovę, įmones ir rinkas, o Rusijos pareigūnams, įskaitant V. Putiną, buvo įšaldytas turtas ir įvesti kelionių ribojimai.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas palankiai įvertino trečiadienio sprendimą.

„Žinoma, stambaus verslo atstovai turi galimybę užginčyti šiuos sprendimus dėl sankcijų [...] ir jie tai daro, – žurnalistams sakė D. Peskovas. – Bet kokiu atveju, mes visas šias sankcijas laikome neteisėtomis, nesąžiningomis ir destruktyviomis.“

Nei M. Fridmanas, nei P. Avenas karo viešai nėra kritikavę. Vietoj to jie paprašė žinomų prieš karą nusiteikusių rusų pasirašyti laišką, kuriame prašoma panaikinti ES sankcijas jų atžvilgiu.

Vasarį Rusijos kalėjime neaiškiomis aplinkybėmis mirusio rusų opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno bendražygis Leonidas Volkovas pasirašė tą laišką, bet vėliau sakė, kad dėl to gailisi.

L. Volkovas sakė, kad sprendimas išbraukti M. Fridmaną ir P. Aveną iš sąrašo yra labai blogas, nes jis parodė, kad magnatams sankcijos gali būti panaikintos viešai nekritikuojant V. Putino ar karo Ukrainoje.

Bet kokiu atveju, mes visas šias sankcijas laikome neteisėtomis, nesąžiningomis ir destruktyviomis.

„Tai, ką dabar padarė europiečiai, yra visiškai nelogiška“, – socialiniame tinkle „X“ rašė L. Volkovas.

„Fridmanas ir Avenas niekada viešai nepasakė nė žodžio prieš karą ir nesivėlė į konfliktą su Putinu. ES teismas tiesiog davė jiems tai, ko jie norėjo, ant sidabrinės lėkštutės. Už ką? Kokį signalą teismas siunčia Putinui, jo draugams ir Rusijos oligarchams?“ – klausė jis.

Rusijos ir Latvijos pilietybes turintis P. Avenas ir Rusijos bei Izraelio pasus turintis M. Fridmanas į ribojamųjų priemonių sąrašą buvo įtraukti po to, kai 2022-ųjų vasarį Maskvos pajėgos pradėjo invaziją į Ukrainą.

Jie apskundė sprendimą, o Bendrasis Teismas nurodė, kad jų įtraukimas nebuvo pagrįstas, nes nebuvo pakankamai įrodymų, kad jie teikė materialinę ar finansinę paramą sprendimų priėmėjams Rusijoje arba buvo susiję su karo veiksmais.

„Bendrasis Teismas mano, kad nė viena iš pradiniuose aktuose nurodytų priežasčių nėra pakankamai pagrįsta, todėl pono Aveno ir pono Fridmano įtraukimas į nagrinėjamus sąrašus buvo nepagrįstas“, – teigiama Liuksemburge įsikūrusio teismo pareiškime.

M. Fridmanas pavadino karą tragedija ir ragino nutraukti kraujo liejimą. Jis yra gyvenęs Jungtinėje Karalystėje, bet, kaip pranešama, prasidėjus Izraelio ir „Hamas“ kovoms grįžo į Maskvą.

Praėjusiais metais JAV Iždo departamentas įvedė finansines sankcijas keturiems „Alfa Group“ valdybos nariams rusams, įskaitant P. Aveną ir M. Fridmaną.

Bendrojo Teismo sprendimus galima apskųsti Europos Teisingumo Teismui.

Gairės: Rusijos oligarchai, Michailas Fridmanas, Piotras Avenas, laimėjo bylą, ES sankcijos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS