E. Macronas atmetė lenkų premjero kritiką dėl derybų su V. Putinu | kl.lt

E. MACRONAS ATMETĖ LENKŲ PREMJERO KRITIKĄ DĖL DERYBŲ SU V. PUTINU

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) trečiadienį atmetė Lenkijos ministro pirmininko kritiką dėl reguliariai vykstančių derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) pirmadienį pareiškė, kad ištisas valandas trukę E. Macrono pokalbiai telefonu su V. Putinu, kurį jis dėl brutalaus karo prieš Ukrainą lygino su Adolfu Hitleriu, nedavė jokios naudos.

„Šie pareiškimai nepagrįsti ir skandalingi“, – E. Macronas trečiadienį sakė televizijai TF1, kai buvo paklaustas apie lenkų premjero komentarus, keliančius pavojų Europos Sąjungos vienybei, vykstant priešpriešai su Maskva dėl Ukrainos.

E. Macronas pridūrė, kad M. Morawieckis priklauso „kraštutinei dešiniajai partijai“ ir „remia“ jo varžovę Marine Le Pen (Marin Le Pen) per šį mėnesį vyksiančius Prancūzijos prezidento rinkimus.

Šie pareiškimai nepagrįsti ir skandalingi.

„Prisiimu visą atsakomybę dėl kelerius metus vykusių pokalbių su Rusijos prezidentu vardan Prancūzijos, kad būtų išvengta karo ir sukurta nauja Europos taikos architektūra“, – kalbėjo E. Macronas.

„Dariau tai nuo pat kadencijos pradžios, – pridūrė jis. – Niekada nebuvau naivus, kitaip nei kiti. Niekada nebendrininkavau, kitaip nei kiti.“

Atrodo, kad pastaroji E. Macrono replika buvo nutaikyta į M. Le Pen glaudžius ryšius su Rusija. Prezidentas ne kartą pabrėžė, kad ši kraštutinių pažiūrų politikė paėmė paskolą iš vieno Rusijos bango, kurią jos partija „Nacionalinis sambūris“ (RN) iki šiol tebemoka.

Pastaruoju metu M. Le Pen siekė atsiriboti nuo Maskvos, kur ji vėliausią kartą lankėsi 2017 metais, prieš ankstesnius prezidento rinkimus, ir susitiko su V. Putinu.

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė ragino ES panaikinti sankcijas, įvestas Rusijai po 2014 metais Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos, ir anksčiau yra kalbėjusi, kad žavisi V. Putinu.

Tačiau dabar M. Le Pen, duodama interviu TF1, ragino Prancūziją atšaukti savo ambasadorių iš Maskvos, į dienos šviesą iškilus faktų apie Rusijos pajėgų vykdytas ukrainiečių civilių žudynes užimtame Bučos mieste.

„Jeigu iš tiesų esama įrodymų, tuometi privalome būti labai griežti“, – teigė ji.

Apklausos rodo, kad prieš ateinantį sekmadienį vyksiantį prezidento rinkimų pirmąjį ratą M. Le Pen pagal populiarumą sparčiai vejasi E. Macroną.

Rizikinga diplomatija

E. Macrono vaidmuo per diplomatines derybas su V. Putinu kovą šiek tiek padidino Prancūzijos lyderio populiarumą, bet vėliau šis vėl smuktelėjo,  prezidento kampanijai vis labiau susitelkiant į infliacijos pavojų šalyje.

Trečiadienį vakare duodama interviu TF1 M. Le Pen pakartojo pažadą mažinti mokesčius degalams ir būtiniausiems maisto produktams, taip pat tvirtino uždrausianti visose viešose vietose dėvėti musulmoniškas skaras.

Nacionalistė euroskeptikė taip pat teigė, jog tapusi prezidente nesutiktų, kad jos oficialioje portretinėje nuotraukoje būtų ES vėliava, nes „mano darbas – ne būti Europos regiono valdytoja“.

Kalbėdamas pirmadienį M. Morawieckis kritikavo keletą Europos lyderių, įskaitant E. Macroną.

„Kiek kartų derėjotės su Putino ir ką tuo pasiekėte? – klausė jis, kreipdamasis į Prancūzijos lyderį. – Su nusikaltėliais nediskutuojame, nesiderame. Su nusikaltėliais turi būti kovojama.“

„Niekas nesiderėjo su Hitler. Ar jūs derėtumėtės su Hitleriu, Stalinu, Pol Potu?“ – tęsė Lenkijos lyderis.

M. Morawieckis taip pat ragino plėsti Vakarų sankcijas Rusijai ir lygino V. Putiną su praeities diktatoriais.

Gairės: Emmanuelis Macronas, Vladimiras Putinas, Prancūzija, Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS