E. Macronas: Britanija privalo apsispręsti dėl politinių ryšių su ES | kl.lt

E. MACRONAS: BRITANIJA PRIVALO APSISPRĘSTI DĖL POLITINIŲ RYŠIŲ SU ES

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) išreiškė viltį, kad Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) vyriausybė nori „bendro likimo“ su Europa, bet Londonas privalo nuspręsti, kokį santykių su Bendrija modelį jis plėtos po „Brexito“, sakoma šeštadienį paskelbtame interviu.

„Kokią politiką nori rinktis Didžioji Britanija? Ji negali būti geriausia JAV sąjungininkė, geriausia ES sąjungininkė ir naujasis Singapūras“, – Prancūzijos prezidentas sakė britų dienraščiui „The Guardian“ ir pridūrė, kad JK „turi pasirinkti modelį“.

Britanija 2020 metų sausį pasitraukė iš Europos Sąjungos, užbaigdama ilgiau kaip 40 metų trukusią narystę. Metų pabaigoje Londonui pavyko paskutinę minutę susitarti su 27 šalių bloku dėl tolesnių prekybos ryšių, gruodį baigiantis pereinamajam laikotarpiui po „Brexito“.

„Jeigu [JK] apsispręs dėl visiškai transatlantinės politikos, tuomet mums [ES] reikia paaiškinimo, nes bus skirtumų dėl taisyklių ir prieigos prie rinkų“, – pabrėžė E. Macronas.

Prancūzijos vadovas taip pat kritikavo anksčiau B. Johnsono dėstytas vizijas, kad Jungtinė Karalystė galėtų plėtoti neapmokestinamus uostus, panašius į veikiančius Singapūre.

„Jeigu [Britanija] nuspręs būti naujasis Singapūras, kaip ji yra kartą užsiminusi... na, nežinau. Ne man tai spręsti, bet aš norėčiau gerų, taikių santykių“, – sakė E. Macronas.

Prancūzijos prezidentas penktadienį taip pat sakė žurnalistams, kad vakcina nuo koronaviruso, sukurta Britanijos ir Švedijos bendrovės „AstraZeneca“, atrodo neužtikrinanti pakankamos apsaugos vyresniems kaip 65 metų žmonėms.

Jis šiuos komentarus išsakė kelios valandos prieš Europos vaistų agentūrai (EVA) pateikiant rekomendaciją skiepyti „AstraZeneca“ vakcina visų amžiaus grupių suaugusiuosius. Be to, ES penktadienį pagrasino iš dalies uždaryti Jungtinės Karalystės sieną su Airijos Respublika, kilus diplomatiniam ginčui dėl vakcinos tiekimo.

E. Macronas sakė „The Guardian“, kad per praeitais metais vykusias įtemptas „Brexito“ derybas jo atžvilgiu reikšta aštri asmeniška kritika kelia tik juoką.

„Kai tik iškyla kokia nors problema su ES, britai tiesiog dievina bjaurėtis prancūzais – ir manimi – bei sakyti, kas atsakingi esame mes“, – kalbėjo prezidentas.

„Aš su šiuo vaidmeniu susitaikiau. Kai kada, kai kyla įtampa, klausiu „Kodėl aš?“ – galbūt aš laikomas svarbesniu negu esu“, – pridūrė E. Macronas.

Prancūzijos lyderis taip pat išreiškė viltį, kad B. Johnsonas toliau laikysis požiūrio, jog Europos ir Britanijos likimai yra neatsiejamai persipynę.

„Palaikau bendrą ambiciją ir bendrą likimą. Tikiuosi, Borisas Johnsonas irgi eina šiuo keliu, nes manau, kad Britanijos žmonės tai daro. Mes išliekame sąjungininkai. Istorija ir geografija nesikeičia“, – pabrėžė E. Macronas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kaunas

BRAVO E.Macron,bravo.--trumpai ir drutai,,tam nukvakusiam Jonsoniukui!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS