E. Macronas: ES ir jos Vakarų sąjungininkės privalo išplėsti sankcijas Iranui | kl.lt

E. MACRONAS: ES IR JOS VAKARŲ SĄJUNGININKĖS PRIVALO IŠPLĖSTI SANKCIJAS IRANUI

  • 0

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) trečiadienį pareiškė, kad po praėjusį savaitgalį įvykusios Irano atakos prieš Izraelį Europos Sąjunga ir jos Vakarų sąjungininkės turi išplėsti sankcijas Teherano raketų ir dronų gamintojams.

„Mūsų pareiga – išplėsti šias sankcijas“, – sakė prezidentas prieš Briuselio aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame ES lyderiai ketina patvirtinti bloko jau svarstomas griežtesnes sankcijas Iranui.

Vėlai šeštadienį ir sekmadienio naktį Iranas surengė precedento neturintį dronų ir raketų smūgį Izraeliui, bet žydų valstybė drauge su sąjungininkais numušė didžiąją dalį oro taikinių.

Tai buvo pirma tiesioginė Irano ataka Izraelio teritorijoje ir ja buvo keršijama už smūgį iraniečių ambasados Damaske konsuliniam skyriui, per kurį žuvo septyni Revoliucijos gvardijos nariai, įskaitant du užsienyje veikiančių Gvardijos pajėgų „al Quds“ generolus.

Antradienį ES užsienio reikalų ministrai susitarė, kad Bendrija sugriežtins sankcijas, kurias jau taiko Teheranui už tai, kad šis tiekia Maskvai dronus, naudojamus kare Ukrainoje.

Trečiadienį ES aukščiausiojo lygio susitikimo pareiškimo projekte teigiama, kad vadovai yra pasirengę imtis tolesnių veiksmų prieš Iraną, visų pirma susijusių su dronais ir raketomis.

Pranešime tiek Izraelis, tiek Iranas raginami elgtis kuo santūriau ir susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, kurie galėtų padidinti įtampą Artimųjų Rytų regione, kai Vakarai stengiasi užkirsti kelią platesnio masto konfliktui.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) nurodė, kad žydų valstybė nuspręs, kaip atsakyti į savaitgalio Irano išpuolį, tačiau pasaulio lyderiai ragina laikytis santūriai ir vengti tolesnio eskalavimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS