E. Macronas: Paryžiaus dialogas su Rusija ir JAV atspindi jo nepriklausomą politiką | kl.lt

E. MACRONAS: PARYŽIAUS DIALOGAS SU RUSIJA IR JAV ATSPINDI JO NEPRIKLAUSOMĄ POLITIKĄ

  • 0

Paryžiaus dialogas su Maskva ir Vašingtonu atspindi Prancūzijos nepriklausomą politiką santykiuose su partneriais, pareiškė šalies prezidentas Emmanuelis Macronas po ketvirtadienį Sankt Peterburge įvykusio susitikimo su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

„Prezidentas V. Putinas žino, kad Prancūzija, kuriai šiuo metu vadovauju, yra nepriklausoma valstybė. Visus sprendimus priimame savarankiškai. Tikime Europa ir norime, kad mūsų partneriai paisytų mūsų priimamų sprendimų“, – sakė E. Macronas.

„Mūsų dialogas su Rusija yra viena iš tos nepriklausomos politikos grandžių, kaip ir mūsų priklausymas demokratiškai, suvereniai Europai, kaip mūsų aljansas su Jungtinėmis Valstijomis – visa tai yra tos pačios daugiašalės prieigos etapai ir grandys“, – kalbėjo Prancūzijos vadovas.

Pasak jo, faktas, kad Prancūzija atvirai kalbasi su partnerėmis, yra skiriamasis jos nepriklausomybės požymis.

E. Macronas taip pat pažymėjo, jog „niekada neprisiimtų atsakomybės primesti kitoms tautoms savo pasirinkimą“.  Visgi jis pridūrė, kad Prancūzija „gali imtis veiksmų esant situacijoms, kai peržengiamos tam tikros „raudonosios linijos“.

Prancūzijos vadovas taip pat sakė „puikiai suvokiantis nepamainomą Rusijos vaidmenį sprendžiant tam tikras tarptautines problemas“.

„Visgi aš manau, kad Rusija taip pat privalo paisyti mūsų ir mūsų partnerių interesų“, – pažymėjo E. Macronas.

Prezidentai spaudos konferencijoje taip pat pranešė susitikimo metu aptarę kibernetines grėsmes ir sutarę dėl naujų instrumentų  darbui kibernetinėje erdvėje.

„Kalbėjome apie kibernetinėje erdvėje egzistuojančias grėsmes, apie kibernetines atakas. Sutarėme sukurti naują mechanizmą keitimuisi informacija ir darbui konkrečiose situacijose“, – sakė E. Macronas.

Anot jo, šis mechanizmas turėtų „padėti mums parengti bendrą elgesio kibernetinėje erdvėje reglamentą“.

Kalbėdamas apie kibernetines atakas, V. Putinas pažymėjo, kad „bet kokie veiksmai visada sulaukia atoveiksmio“. Pasak jo, kad „nebūtų kam nors nepatinkančio atoveiksmio, reikia sutarti dėl elgesio taisyklių vienoje ar kitoje srityje“. 

„Kai žmonija sukūrė atominę bombą, visi suprato, kaip tai pavojinga, ir sutarė, kokios turi būti elgesio taisyklės, kad neįvyktų tragedija. Dabar akivaizdu, kad kibernetinė erdvė – viena svarbiausių gyvenimo sričių milijonams žmonių“, – kalbėjo V. Putinas.

„Sutarkime, kai čia drauge dirbsime, sutarkime dėl bendrų taisyklių, parenkime šių taisyklių laikymosi kontrolės mechanizmą“, – sakė jis.

E. Macronas savo pirmojo oficialaus vizito į Rusiją atvyko ketvirtadienį. Kelionėje jį lydi žmona Brigitte.

Penktadienį Prancūzijos prezidentas pasakys kalbą Sankt Peterburgo tarptautiniame ekonomikos forume.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS