E. Macronas: pernelyg lengva kaltinti ES dėl ūkininkų problemų | kl.lt

E. MACRONAS: PERNELYG LENGVA KALTINTI ES DĖL ŪKININKŲ PROBLEMŲ

  • 1

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) antradienį pareiškė, kad nederėtų kaltinti Europos Sąjungos politikos dėl ūkininkų problemų, protestams vykstant jo ir kitose Europos šalyse.

„Pastaraisiais metais daug padarėme, kad padėtume“, – sakė E. Macronas Stokholme, kur vieši su valstybiniu vizitu.

„Būtų pernelyg lengva dėl visko kaltinti Europą“, – pridūrė jis, tvirtindamas, kad problemos sektoriuje kartais yra „struktūrinės ir ciklinės“, ir atkreipė dėmesį į tokius klausimus kaip paukštienos importas iš Ukrainos, kuris, pasak jo, turėtų būti geriau reguliuojamas ES lygmeniu.

Europoje vis labiau plinta ūkininkų nepasitenkinimas, o protestai vyko ar vyksta Prancūzijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Rumunijoje ir Nyderlanduose. Europos Sąjunga, prieš šiais metais vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, suskubo spręsti susirūpinimą keliančius klausimus.

Pavyzdžiui, protestuojantys Prancūzijos ūkininkai iš visos šalies keliavo į Paryžių, kur bandė blokuoti kelius ir paralyžiuoti sostinę.

Ūkininkai piktinasi nepakankamomis pajamomis, sparčiai augančiomis elektros energijos ir degalų kainomis, biurokratizmu ir aplinkosaugos politika, kuri, jų teigimu, kenkia jų galimybėms konkuruoti su kitomis šalimis.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) praėjusią savaitę paragino Bendriją dialogo būdu įveikti „poliarizaciją“ žemės ūkio sektoriuje.

E. Macronas sakė, kad be ES bendrosios žemės ūkio politikos Prancūzijos ūkininkai „neturėtų pajamų“.

Šiuo metu mes bandome atsisakyti šio modelio, taikydami naują praktiką ir dėdami daug pastangų.

„Turime grįžti prie tiesos“, – teigė jis.

E. Macrono teigimu, žemės ūkio sektorius taip pat turi suprasti griežtesnių aplinkosaugos taisyklių svarbą.

„Neturėtume nuslysti į „agropliekimą“, kurį ne kartą pasmerkiau, tačiau taip pat negalime sakyti, kad galime ir toliau elgtis taip, kaip darėme anksčiau“, – kalbėjo jis.

Prezidentas teigė, kad Europoje ūkininkavimas tapo pernelyg priklausomas nuo cheminių medžiagų naudojimo.

„Šiuo metu mes bandome atsisakyti šio modelio, taikydami naują praktiką ir dėdami daug pastangų“, – sakė jis.

E. Macronas sakė, kad „stengsimės supaprastinti taisykles, kad padėtume žemės ūkio sektoriui“, ir taip pat pažadėjo pademonstruoti lankstumą dėl tam tikrų taisyklių.

„Nuo pat pirmos (savo kadencijos) dienos ir toliau būsiu mūsų ūkininkų pusėje“, – pridūrė jis.

E. Macronas taip pat stengėsi nuraminti Prancūzijos gamintojus, sakydamas, kad Paryžius nepritaria išsamiam ir ilgai derintam Europos Sąjungos ir Pietų Amerikos prekybos bloko MERCOSUR prekybos susitarimui.

„Prancūzija nepritaria [susitarimui su] MERCOSUR, nes taisyklės neatitinka mūsų taisyklių“, – sakė E. Macronas, kuris ketvirtadienį šį klausimą turėtų aptarti su Europos Komisijos pirmininke U. von der Leyen.

Jis sakė, kad su ja taip pat aptars Ukrainos žemės ūkio produktų importą, sakydamas, kad į Europą atvežamas ukrainietiškos paukštienos ir grūdų kiekis „destabilizuoja rinką“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tokie n u p u š ę MAKARONAI- verčia kaltę rusiją ir tai

nepavyks i š s i s u k t i nuo atsakomybės-- už ŽEMĖS ŪKIO supartalinimątikiu , jog ES Žemdirbiai nuvers nuo VALDŽIOS tokius valdininkus , kurie a l i n a ES žemės ūkį

SUSIJUSIOS NAUJIENOS