E. Macronas: Prancūzija siūlo reformuoti Šengeno susitarimą | kl.lt

E. MACRONAS: PRANCŪZIJA SIŪLO REFORMUOTI ŠENGENO SUSITARIMĄ

Prancūzija artimiausiomis dienomis pateiks pasiūlymus dėl Šengeno zonos reformavimo siekiant užtikrinti saugumą prie Europos Sąjungos sienų, antradienį pareiškė prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

„Mums būtina reformuoti Šengeno zoną. Visų pirma tam, kad sustiprintume saugumą prie išorinių ES sienų“, – sakė jis.

„Artimiausiomis dienomis pateiksime pasiūlymą dėl Šengeno zonos reformavimo, pateiksime jį visiems savo kolegoms, kad būtų pasistūmėta į priekį dėl Šengeno zonos reformavimo“, – pridūrė E. Macronas.

Pasak jo, būtina „pagerinti Šengeno erdvės valdymą, nes šiuo metu joje nėra reguliarios politinės priežiūros, kaip reguliuojami aktualūs sienų apsaugos klausimai, įskaitant migraciją ir vidaus saugumą“.

Artimiausiomis dienomis pateiksime pasiūlymą dėl Šengeno zonos reformavimo, pateiksime jį visiems savo kolegoms, kad būtų pasistūmėta į priekį dėl Šengeno zonos reformavimo.

„Laisvo judėjimo erdvė, kokia yra Šengenas – pagrindinis pasiekimas kuriant Europos [bendriją]. Tačiau ji buvo grindžiama laisvo judėjimo be vidinių sienų pažadu mainais į pažadą užtikrinti mūsų išorinių sienų apsaugą ir saugumą, – pabrėžė Prancūzijos lyderis. – Antrasis pažadas pildomas nepakankamai. Visuomenės nuomonė [ir] valstybės, kovojančios su terorizmo grėsme, negali ilgą laiką pritarti, kad mūsų sienos išliktų atviros, jeigu nereformuosime Šengeno erdvės. Stebėjome tai pavasarį [koronaviruso] pandemijos kontekstu; matome tai šiandien, kai tai yra susiję su terorizmu.“

Prancūzijoje praėjusią savaitę buvo paskelbta aukščiausio lygio parengtis po to, kai buvo nudurti trys žmonės bažnyčioje Nicos mieste. Tas incidentas buvo trečia įtariama džihadistų ataka per kiek daugiau nei mėnesį.

Įtariamasis – 21 metų vyras, rugsėjį atvykęs į Europą iš Tuniso – Prancūziją pasiekė iš Italijos, kur išsilaipino kirtęs Viduržemio jūrą.

E. Macronas pasiūlė įkurti Šengeno zonos šalims „tam tikrą vidaus saugumo tarybą“.

Jis pabrėžė, kad Šengeno erdvės reformos projekte bus siūloma tuo pačiu metu užtikrinti „ir laisvę, ir saugumą“.

„Turime reformuoti Šengeno erdvę, kad ji taip pat būtų saugumo erdvė. Tai reiškia, kad reikia stiprinti Europos Sąjungos išorines sienas, gerinti Šengeno funkcionavimo mechanizmą, įskaitant sankcijas visiems, kas nesilaiko įsipareigojimų. [Turime] atnaujinti šios erdvės valdymą“, – kalbėjo E. Macronas.

Praeitą ketvirtadienį E. Makronas sakė, kad po kelių Prancūzijoje įvykdytų teroro atakų, įskaitant išpuolį Nicos bažnyčioje, dėl kurio kaltinamas imigrantas tunisietis, stiprins sienų apsaugą.

Lankydamasis prie Prancūzijos ir Ispanijos sienos, E. Macronas paragino „iš esmės“ pertvarkyti Europos bevizę Šengeno erdvę.

Prezidentas pažadėjo per gruodį vyksiantį Europos Sąjungos viršūnių susitikimą pateikti siūlymų dėl sienų apsaugos stiprinimo.

Prancūzų lyderis pareiškė, be kita ko, besiruošiantis pasiūlyti „sustiprinti mūsų bendrą sienų apsaugą realiomis policijos saugumo pajėgomis prie išorinių sienų“.

E. Macronas paskelbė, kad „dėl augančios [terorizmo] grėsmės“ pasieniečių skaičius bus padvigubintas nuo 2 400 iki 4 800.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS